Arkiv

Hårda bud får stuntförläggare


Förläggare på språng?

Författare som skriver under pseudonym kommer och går men det är sällan de består. Nyfikna murvlar vill avslöja dom. Förlagen vill att författarna ska sitta i TV-soffor och synas i olika branschsammanhang.


Och trycket från marknaden hårdnar.

Med de sociala medierna förväntas det numera också att offentliga personer bloggar, twittrar och skriver på Facebook, även om de mest triviala saker i privatlivet. I ett sådant läge är det förstås svårt att som författare klamra sig fast vid en tillvaro i anonymitet.

Vertigo förlag har funnit en lösning som med stor sannolikhet kommer att efterapas. När de nu släpper pseudonymförfattaren Gunnar Blås nya roman Övervakningen: minnet av dig så har de skaffat en ersättare av kött och blod. Enligt pressmeddelandet eftersom författaren ”envisas med att inte vilja avslöja sin identitet, samtidigt som medierna kräver personligheter som kan visas upp.”

C-M Edenborg, förläggaren själv, har därför i ett kontrakt med författaren fått rätten att vid alla tänkbara sammanhang – i så väl intervjuer och uppläsningar som under statsbesök och frågesporter – uppträda som Gunnar Blå. Men det kan bli hårda bud för stuntförläggaren, eller vad nu denna nya roll i bokbranschen kommer att kallas. För i kontraktets §2 fastslås att eventuella arvoden eller royalties tillfaller författaren.

Om fler förlag accepterar lika frikostiga dealar så tror jag en hel del författare kommer vilja fly det hårdnande trycket genom att skaffa sig en pseudonym.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.