Arkiv

Hopp om varmare medieklimat

Allt detta hat. I tisdags samlades hundratals arga ungdomar utanför ett gymnasium i Göteborg och polisen kallade in hästar, hundar, piket, ordningspolis och helikopter. Detta efter att unga tjejer hängts ut med sexistiska och rasistiska kommentarer och bilder på det sociala nätverket Instagram. Ryktet sa att den skyldige var elev på skolan.

Två dagar senare går Skånskans reporter Andreas Lovén och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg samtidigt ut i sina respektive tidningar och berättar om hur de mordhotats senaste tiden. Så länge det existerat nyhetsmedier har det väl funnits hot mot journalister. Men av allt att döma så har de flerdubblats under senare år och dessutom blivit allt grövre. Med rädsla för att det kan bli värre är det sällan drabbade journalister själva vågar offentliggöra sin situation.

I bägge fallen handlar det om granskningar som upprört. Andreas Lovén har i flera artiklar tittar närmare på en skånsk byggmästares affärer. Under en tågresa i förra veckan framförde byggmästaren hoten till en närstående till Lovén vilken upplevde dem som mycket obehagliga. ”Han skulle döda och invalidisera mig genom ett kriminellt gäng”, säger Lovén i Skånskans artikel och har nu polisanmält händelsen.

Som jag skrev om i förra mediekolumnen så har Aftonbladet Kultur, med dess chef Åsa Linderborg i spetsen, anlitat en jurist för att granska landets högerextrema hatsajter. Efter detta har Linderborg fått motta en orkan av hot via sms och mail. Vidrigheter som ”Din äckliga lilla fitta hoppas en kongoneger våldtar och mördar dig omgående” och ”Det har ju visat sig förut att någon känt igen en propagandaspridande kackerlacka eller ett svenskfientligt svin på gatan eller i ett varuhus”. Linderborg kunde inte bo hemma på några nätter och trots insatta larm och säkerhetsfönster etc drömmer hon om nätterna att hennes barn skadas.

Men glädjande nog har det i veckan kommit fler kraftiga motreaktioner än det så kallade Instagramupploppet. På Twitter har exempelvis användare samlats kring hashtagen #aldrigensam för att stödja varandra i kampen mot sexism och rasism på nätet. I torsdags eftermiddag startades också Facebookevenemanget ”Var en motvikt”. Dels med anledning av hoten mot Åsa Linderborg men också för att Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg vittnat om det hat och sexism hon utsatts för efter en krönika om snöplogning! Texten beskrev hur Karlskoga kommun efter en genusanalys prioriterat om vilka delar av staden som ska plogas först. På bara ett dygn hade tre tusen klickat in sig på evenemanget.

Mycket av hatet vi nu ser är sprunget ur ett hårdnande klassamhälle och kan förstås inte enkelt kampanjas bort utan kräver ett långsiktigt politiskt arbete. Men journalister som vågar vittna om hoten och folk som går samman för att ge moteld, ja på sätt och vis också Instagramupploppet där lyckligtvis ingen skadades, ger hopp om i alla fall ett lite varmare medieklimat 2013.

Publicerad i Skånska Dagbladet

Fler röster i ämnet: Joakim Jardenberg, Sofia Mirjamsdotter, Marcin de KaminskiOisín Cantwell

Comments Closed

1 comment to Hopp om varmare medieklimat