Arkiv

Problemet med två tankar i huvudet

http://www.jour.sc.edu/pages/wigginsweb/Cyberhemiapage1fall2005_files/brain.jpg

Ett litet hopp om fred verkar lägrat sig i Gaza men här hemma i Sverige har vi senaste dagarna snarast sett en upptrappning mellan Israels och Palestinas sympatisörer. Och i bägge lägren verkar det finnas folk med uppenbara problem att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Regissören Björn Melin har hoppat av en uppsättning på Helsingborgs stadsteater om juden Primo Leivs upplevelser i ett koncentrationsläger. Komminister Bo Nordin i Domkyrkoförsamlingen i Luleå ställde in ett fackeltåg och minnesgudstjänst till minne av Förintelsen. Både Melin och Nordin anger Israels krigsföring på Gaza som anledning.

I söndags avbröts en proisraelisk demonstration i Malmö av upprörda motdemonstranter. ”30-talets stämningar mot judar är tillbaka” skriver folkpartistiska riksdagsledamoten Allan Widman på Newsmill. Men motdemonstranterna skanderade förstås inte ”krossa judarna” utan ”krossa sionismen”.

Antisemitism och sionism. Två motsatta förhållningssätt med ett gemensamt: Ett felaktigt likhetstecken mellan staten Israel och det judiska folket. I dagarna har folk som säkert inte brukar beslås med dessa rasistiska ismer visat prov på samma bristande logik, samma trista oförmåga att hålla två saker i huvudet samtidigt.

 

 

Comments Closed

Kommentarer är stängda.