Arkiv

Stridsyxan nedgrävd

Dags för fredspipa? (Bild: Navajohantverk) 

I bloggosfären har de så kallade gammelmedierna inte stått högt i kurs. Förment objektivitet och revirtänkande brukar kritiken lyda. Under senaste åren har en rad bloggpriser instiftats.oggosfären har de så kallade gammelmedierna inte stått högt i kurs. Förment objektivitet och revirtänkande brukar kritiken lyda. Under senaste åren har en rad bloggpriser instiftats.

Läs mer… 

När Aftonbladet med hjälp av Bloggportalen nu startar ett eget pris så vill man inte försvinna i mängden. Prisets namn och logga är direkt inspirerat av Bonniers Stora journalistpris och med olika kategorier som Mode, Politik, & Samhälle samt Nöje & Kultur.

Kritiken av Stora bloggpriset lät inte vänta på sig. Bloggaren Scaber Nestor menar exempelvis att Aftonbladets pris ”bara är ett sätt att få pöbeln att skriva om deras nyheter och använda sig av Bloggportalens indexeringstjänst, detta för att få ökad trafik till den egna sidan, ökade annonsintäkter och lösnummerförsäljning.”

Andra är dock förhoppningsfulla. Kulturbloggen.com, som själva delar ut priset Kulturblogg Award, är inte sura över att Stora bloggpriset kanske kommer överskugga deras eget. Kulturbloggen.com berömmer istället instiftarna för att bloggosfären ”själva kommer att ha ett stort inflytande över Stora Bloggpriset.”

Kanske är det dags att gräva ned stridsyxan? För trots allt lägger flera av de kommersiella mediehusen idag ned mer resurser på nätet än de får igen i annonser. Rick Falkvinge lanserar tillsammans med några bloggkollegor nu Stora Gammelmediepriset. Med priskategorier som Nätverkskultur och Svärmkommunikation, det vill säga deltagarjournalistik, vill de ge en ärlig ”kärleksförklaring till ständigt nydanande gammelmedia.”

Comments Closed

Kommentarer är stängda.