Arkiv

Bloggosfärens år

 

 

 

 

 

 

 

Ett år är snart till ända. Har man som journalist följt den explosiva utvecklingen av landets bloggar så har ett litet modeuttryck varit i högsta grad gångbart i yrkesutövningen. När jag letar i textarkivet på min egen hemsida så hittar jag inte ordet ”bloggosfär” en enda gång innan 2008.

Men inget varar för evigt. ”Bloggosfären” sägs snart vara lika anakronistiskt som ”yuppienalle”. Bloggen Signerat Kjellberg skriver på sin blogg: ”Så låt oss fira in det nya året 2009 genom att avge ett löfte om att den 31 december 2008 är den sista för den svenska bloggosfären. Död åt bloggosfären – länge leve bloggarna!” Bloggen Deep edition förklarar varför bloggare medvetet borde sluta använda ”bloggosfär”. Deep edition menar att ordet felaktigt signalerar en sluten krets med en elitistisk hållning mot övriga medborgare.

Bloggen Kaffe Soldebar gissar på att nästa års hetaste ord kommer att bli ”kluster” och exemplifierar: ”Jag umgås i ett härligt bloggkluster”. Bloggen menar förvisso att ingen i dag använder ordet utan en liten ironisk underton i mungipan, men att det är precis så modeord brukar användas när de ännu är i sin linda. ”Så snart vi passerat helgerna lovar jag att kluster är ett ord som ligger lika latent hos oss svenskar som januariångest.”

Sfär och kluster har i ordboken olika betydelser men om de nu kommer användas i sammanhang där de är varandras synonymer så kan man fråga sig om nyttan. Blir då inte i högsta grad uteslutande och elitistiskt att byta ut det accepterade ”bloggosfär” mot det nya ”bloggkluster”?

Comments Closed

Kommentarer är stängda.