Den repressiva ignoransen

Image:Ungeren, Ritt, Geertsen.jpg
Minnesord på platsen för Ungdomshuset i Kph

De ansvariga makthavarnas tidigare uttalanden till trots har nu det väntade skett. I tisdags stormade polisen det ockuperade huset i Lund. Inom ett dygn ockuperades två nya hus men igår vräktes de även därifrån.

Den kommunala ägaren hade alltså lovat att de inte skulle vräka ockupanterna av det första huset. Inte utan förhandling i alla fall. Men på några timmar var Smultronstället, som ungdomarna kallade sin nya bostad, inte bara tömd på ockupanter. Liksom för det omskrivna Ungdomshuset på Jagtvej i Köpenhamn lät man också omgående riva kåken.

Samma dag skrev också Nina Björk på DN Kultur att ockupanterna kramas ihjäl av kommunens repressiva tolerans. Snacka om dålig tajming.

När ockupationen av Smultronstället inleddes för en månad sedan letade jag upp en retrospektiv artikel i tidskriften Frihetlig Press (nr 1/97). Den var skriven av Aftonbladets kulturskribent Eva X Moberg som för nästan tio år sedan gick bort i cancer, blott 36 år gammal.

Eva X:et hade varit redaktör för anarkisttidningen Brand på 80-talet och aktiv i den husockupantrörelse som skulle bli den sista stora i vårt land. I artikeln beskriver hon den våldsamma dramaturgi som media och makthavare sakteliga tvingade in den tidens ockupantrörelse att spela efter. "Från att ha varit trevliga ungdomar med ett sunt samhällsintresse, omhuldade i media, blev vi samhällets fiende nr. 1…"

Nina Björk är en av mina favoriter i den svenska opinionsbildareliten. Men den här gången hade hon behövt stanna upp och tittat bakåt. I Sverige har, tvärtemot flera andra västerländska demokratier, alltid rått nolltolerans mot husockupationer. Lund kommuns taktik var inte repressiv tolerans utan repressiv ignorans. För att minimera sina egna besvär struntade de fullständigt i löftena till de ockuperande ungdomarna.

Som jag förutspådde för en månad sedan så var makthavarnas ord inte mycket att lita på och kampen skulle hårdna. Knappt ett dygn efter rivningen ockuperades två nya hus i Lund. Den här gången var polisens ingripande betydligt snabbare. Nu anklagas också polisen för brutalitet i samband med de nya avhysningarna.