Arkiv

Twinglyhoror och andra pingbackfreaks

Klicka för stor bild
www.fotoakuten.se

Sedan jag startade min sajt stefanbergmark.se i våras har min mediekonsumtion undan för undan förändrats. När jag slår på datorn på morgonen är det inte längre som förr "gammelmediernas" kultursidor jag först surfar till utan bloggportalen Knuff.se.

I bloggosfären pågår en debatt om "twinglyhoreriet", det vill säga om det är bra eller dåligt att länka till tidningar som använder sig av Twingly eller andra så kallade pingbacktjänster. Poängen med att göra det är förstås att en länk från ens egen sida då automatiskt hamnar vid artikeln man länkar till, ofta under en spalt med typ rubriken Bloggat om denna artikel. Något som förhoppningsvis ger fler läsare. Men förutom det uppenbara missbruket när det i jakten på besökarstatistik länkas utan relevans så menar kritikerna att man härmed låter gammelmedierna styra ämnesvalet i bloggosfären.

I onsdags gick bloggen Same Same but Different – som behandlar just mötet mellan de traditionella och nya medierna – ut och försvarade fenomenet eftersom det fungerar dialektiskt. Allt fler gammelmedier har ju i sin tur börjat leta ämnen utifrån exempelvis Knuff.se:s indexsida.

Debatten kommer säkerligen gå het ett tag till men jag tror att twinglyhorornas försvarare kommer att vinna den. Om till och med en medelålders inbiten pappersmurvel som undertecknad, med barndomsminnen av blytryck och redaktionell rörpost och som skrev sina första artiklar på en icke-elektrisk Halda, börjar dagen med Knuff.se så…

Comments Closed

Kommentarer är stängda.