Arkiv

Jesus återkomst 2007

Enligt en färsk undersökning finner var fjärde amerikan det troligt att Kristus återvänder till jorden 2007. Det är sannerligen en tilldragelse som kommer att bli en av årets höjdpunkter för krigskåta högerkristna amerikaner. Nästan i klass med Robinson Robbans comeback på Stureplan eller nåt.

Det är lätt att raljera när dörrarna står vidöppna och för att inte bli beskylld för vänsteristisk antiamerikanism av det slentrianmässiga slaget så får jag väl börja med  några aber. För visst. Majoriteten av medborgarna i förenta staterna är varken krigtskåta eller högerkristna. Det finns en hel del motrörelser och kontrasterna är även på denna punkt mycket stora i landet i väst. Faktum är att exempelvis den globala vänsterintelligentian i stora drag numera är ”made in USA”.

Men det finns trots allt en hel del kristna som med västeuropeiska mått mätt måste betraktas som fundamentalistiska stollar. Peter Lodenius, journalist på finlandssvenska Ny Tid, ger i sin bok Bushs nya värld en skrämmande bild över hur neokonservativa och evangeliska kristna under den nuvarande presidenten skaffat sig politiskt inflytande i Vita huset.

De evangeliska kristna i USA kan i runda slängar räkna 70 miljoner skallar i sin flock. Romanserien Left behind som började ges ut 1995 är ett bisarrt men talande exempel på deras samhällsinflytande idag. Handlingen börjar med en plötslig uppryckning av troende till himlen och i fokus står sedan ett gäng nyfrälsta som blir kvar – left behind – på jorden som Guds förkämpar. En ung rumänsk politiker vid namnet Nicolae Carpathia blir vald till FN:s generalsekreterare och får världen att skrota 90% av sina vapen och överlämna resten till FN. Carpathia visar sig snart vara Antikrist och under hans ledning skrotas nationsgränserna och kring den katolska kyrkan – som till vardags kallas ”Babylons sköka” av fundamentalisterna – spirar en ny världsreligion med Salomons återuppbyggda tempel som centrum. De som genomskådat världsledaren börjar dock snart organisera sig i milisgrupper för att bjuda motstånd.

Romanseriens budskap är samma som de högerkristnas agenda. Dvs. den vänder sig exempelvis mot vapenkontroll, ekumenism, aborträtt mm och det pågår en global kamp mellan ont och gott där diverse illvilliga konspirationer som socialistiska och sekulära EU står på den ledes sida. Och dessa idéer är inte marginella. Pådraget vid utgivningen av varje ny Left behind-bok har varit i klass med en ny Harry Potter och serien har sålt i över femtio miljoner exemplar.

Nå. Tillbaka till Jesu återkomst. Det kan ju tyckas konstigt att judiska staten Israel har ett så stort stöd av USA:s högerkristna när det ju finns kristna palestinier. Men Israel spelar en central roll i fundamentalisternas apokalyptiska syn på världen. Bildandet av staten Israel 1948 och sexdagarskriget 1967, när Israels areal fördubblades och östra Jerusalem med tempelberget erövrades, är två viktiga steg i profetians uppfyllelse. För innan den yttersta tiden och Kristus återvändande ska Israel utvidgas till sitt bibliska omfång och Salomons tempel återuppföras (Al aqsa- och Klippmoskeerna ska förstås först raseras). Israel har därför de kristna fundamentalisternas fulla stöd och judendomen är ett mindre problem eftersom endast de kristna och 144 000 omvända judar kommer att överleva domedagen och få evigt liv.

Det är förstås svårt att exakt säga hur stort inflytande de högerkristna fundamentalisterna har i USA och därmed världen och man ska akta sig för att bara lyssna på de fakta som passar det svar man vill ha. Oavsett religiös övertygelse så behöver alla som sysslar med politik djävulens advokat. Konspirationsteoretiker blandar allt som oftast ihop mikro- och makroperspektiv. Bush är visserligen pånyttfödd som kristen men alla individer är komplexa. Bland de neokonservativa kring Bush finns också gamla trotskister och judar vilket säkert är mumma för antisemitiska högerextremister som ser  judisk-kommunistiska konspirationer bakom varje hörn och i varje brummande ventilationstrumma.

Men i en tid när vi i västvärlden oroar oss över islamistisk fundamentalism så är det lätt att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget. Al-Qaida må vara blodbesudlade men befinner sig på betydligt längre håll från världens maktcentra än de högerkristna stollarna. Och oavsett om det blir i år eller inte som söte Jesus återvänder så slår jag mig i backen på att de första han kommer hålla räfst och rättarting med är krigskåta högerkristna amerikaner.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.