Arkiv

Tillbaka till kärnverksamheten

Foto: Werner Moser

Under hösten kommer mitt magasin Opulens att fokusera på kärnverksamheten, det vill säga recensioner, porträtt, satir, essäer, krönikor etc.På torsdag är Opulens sista publiceringsdag innan vårt sedvanliga sommaruppehåll. För magasinets räkning är det bara att konstatera att det varit en tuff vår.

För drygt ett år sedan kompletterade vi magasinets kärnverksamhet med en avdelning för snabba kulturnyheter. En satsning med sikte på presstöd, eller egentligen redaktionellt mediestöd som det heter. En ansökan som dock vid detta årsskifte avslogs av Myndigheten för press, radio och tv. Retro FM Skåne och radiokollegorna ”Gry Forsell med vänner” samt ”Morrongänget” fick däremot mediestöd. Liksom Breakit, Ny Teknik, QX och Alltinget. Bara för att nämna några.

Trafik-, näringslivs-, teknik-, hbtq- och politiska nyheter med flera är alltså exempel på förordningens krav på ”allsidig nyhetsförmedling”. Men inte kulturnyheter. Varför just ett dagligt kulturmagasin inte räknas som ett allmänt nyhetsmedia av myndigheten verkar ytterst godtyckligt och var något jag drog igång en debatt om, vilket också uppmärksammades av bland annat Kulturnyheterna i Svt.

På regeringens uppdrag gör Mats Svegfors nu en utredning av de statliga mediestöden vilket förmodligen kommer landa i ett helt nytt system. Men det kommer ta tid att implementera och i dagsläget vet vi inte heller vad det innebär för Opulens. Därför kommer magasinet under hösten att fokusera på kärnverksamheten det vill säga recensioner, porträtt, satir, essäer, krönikor etc.

Den 22 augusti är redaktionen på plats igen. Men helt tomt kommer det inte bli i spalterna under uppehållet. Varje dag under sommaren kommer vår medarbetare Lars Thulin att bjuda på ett tips om 60- och 70-talens popsinglar och på lördagarna presenterar vi dom tio vinnarna från vår novelltävling i våras.

Ha en bra sommar! Även om vi nu slår av på takten ett tag är du förstås välkommen att teckna en prenumeration redan idag. Vi behöver det mer än någonsin.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.