Arkiv

Opulens fem år

Klipp från när Opulens lanserades 2017

Opulens fyller fem år. Jag skriver kort om magasinets tillkomst och målsättning.

Den 6 februari 2017 sjösatte jag och entreprenören samt författaren Melker Garay kultur- och samhällsmagasinet Opulens. Tidningen fyller alltså nu fem. På grund av pandemin blir det i år ingen fest liknande den vi hade då vid releasen på Moriska Paviljongen i Malmö, från vilken vi publicerade en bildkavalkad.

Lanseringen för fem år sedan hade under vintern föregåtts av diskussioner om det högljudda debattklimat som skapats i svallvågorna av sociala mediernas framväxt, samtidigt som vi upplevde att kulturjournalistiken fått minskad betydelse. Många dagstidningar har inte längre någon kultursida och de som fortfarande har lägger allt oftare artiklar bakom betalvägg. Så föddes idén om att göra ett brett samhällstillvänt kulturmagasin med såväl opinionstexter som reflekterande artiklar om alla konstarter.

Mycket har hänt under de här åren vilket gör att tiden för mig både känns kort och lång. Under den första våren utgjorde jag själv en enmansredaktion men hade stöd av en handfull skribenter runt om i landet. Under åren som gått har i nämnd ordning kulturredaktör, redaktionssekreterare, webbtekniker och nyhetsredaktör tillkommit och frilansstallet mångdubblats. Även innehållsmässigt har magasinet successivt ökat i volym och vi publicerar nu 9-10 artiklar sex dagar i veckan.

Listan över förändringar som gjorts under dessa fem år är lång och många av dem, framförallt de av teknisk natur, har nog inte något större allmänintresse som det ibland brukar heta i journalistiska sammanhang. Men den största skedde för ganska precis ett år sedan då vi startade en avdelning med kulturnyheter. Dessvärre fick vi i vintras avslag på vår bidragsansökan hos mediestödsnämnden vilket innebar ett bakslag i tidningens utveckling.

Men vi ger oss inte! Kan bland annat teknikmagasin och morgonshower i radio räknas som ”allmänna nyhetsmedier” bör förstås också ett magasin med kulturnyheter kunna beviljas stöd.

Det har varit fem år av hårt slit. Tack till alla som läst och alla som bidragit till magasinet! Resurserna har varit knappa men steg för steg tar vi oss framåt mot vårt mål – att vårt dagliga magasin ska vara en självklarhet för alla kulturintresserade i landet, oavsett om hen är bokälskare eller författare, cineast eller filmregissör.

 

Comments Closed

Kommentarer är stängda.