Arkiv

Vi vill nå ut landet runt

Foto: Pixabay

Jag skriver om Opulens ambition att nå ut ”runt om i landet”, apropå att vi nu drar igång årets stora novelltävling.

Nu drar vi igång Sveriges största novelltävling med 50 000 kr i prispotten. Förhoppningsvis blir det liksom ifjol en succé med ett stort intresse bland skrivande människor runt om i landet.

För just det där med att nå ut ”runt om i landet” har varit en ambition med Opulens alltsedan vi startade för fyra år sedan. För att lyckas är vi övertygade om att vi behöver göra ett brett kulturmagasin med mindre fokus på de debatter som upptar den del av tyckonomin som utgörs av opinionsbildande kulturskribenter i de tre storstäderna, men desto större på själva konstverken. Det vill säga på böcker, filmer, pjäser, musik etcetera.

Men jag skulle ljuga om jag påstod att föresatserna helt lyckats. Det är lätt att dras mot mitten, att låta vår publicistik färgas av Twitterdebatter och annat som trots allt mest en smalare kulturintresserad publik är delaktiga i. Men ambitionen har hela tiden funnits med oss liksom åtgärder för att hålla en något så när rak kurs i vår publicistik.

Dagskritiken har så sedan starten 2017 haft en framskjuten position i Opulens. För det är som sagt själva konstverket, inte alltid dess skapare och hens personlighet, som vi sätter i första rummet. Våra krönikörer – för kulturjournalistiken har förstås också en opinionsbildande roll – kan i många fall skriva skarpt och snärtigt men alltid mer grundat än att bara ”tycka” om nåt som seglat upp i de sociala medierna under det senaste dygnet. Vi har medvetet också undvikit rekryteringar av storstadsskribenter som skriver i tidningar som ligger vårt magasin allt för nära och därmed dessutom behöva fightas om samma prenumeranter som ofta hoppar mellan dessa publikationer.

I våras växlade Opulens upp, började komma ut sex dagar i veckan och vi startade en nyhetsavdelning för de snabba nyheterna om kulturbranschen. Även här låter vi sökarljuset svepa runt om i landet och inte bara fastna vid storstadsmediernas mest omtalade händelser. Exempelvis skrev vår nyhetsredaktör Elin Stadenberg i måndags om konstdygnet i Örebro och i onsdags om konstveckan i Jämtland.

Vi har gjort ett par läsarundersökningar men ingen som frågat om bostadsort. Kanske vi kan göra det nästa gång, eller i alla fall en fråga om län för att inte bli allt för närgångna. Men i kontakt med läsarna har jag fått intrycket av att många av er inte bor i storstad och förhoppningsvis kommer även årets novelltävling att dra stort intresse runt om i landet.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.