Jakten på fake news undergräver demokratin

Bild: Gerd Altmann

”Att plattformarna censurerar seriös granskande journalistik måste omedelbart upphöra. Därefter måste åtminstone Facebook se över sina algoritmer och regler för journalistiska producenter.”

Facebooks jakt på fake news är förödande för seriös journalistik. För ett par veckor sedan avslöjade New York Post att Hunter Biden, Joe Bidens son, utnyttjat kopplingarna till sin far för inflytande i Ukrainas näringsliv. Storyn är känd sedan tidigare men med de läckta mailen visade New York Post att även Joe Biden varit inblandad.

Ett par timmar efter att avslöjandet briserat skruvade Facebook på algoritmerna för att begränsa spridningen och Twitter blockerade all spridning samt även New York Posts konto. Men det är det förra, Facebooks hantering av algoritmerna, som intresserar mig här. Det som tidigare framstått som en snabbt påkommen åtgärd för att komma tillrätta med fake news verkar nu blivit status quo och drabbar alla seriösa medier, däribland det i globala sammanhang förstås lilla kulturmagasinet Opulens.

Det började efter det förra amerikanska presidentvalet och diskussionerna kring hur fake news påverkat utgången. Facebook ändrade då sina algoritmer för vad som exponeras i flödet. På Opulens märkte vi tidigt att det inte spelade någon roll att vi lade ned allt mer marknadsföring på Facebook, vi fick ändå allt mindre synlighet. Efter årsskiftet 2018 fick vi våra misstankar bekräftade. Då offentliggjorde Facebook att de börjat satsa på ökad interaktion mellan privatpersoner för att på så vis minska spridandet av fake news från så kallade alternativmedier med flera.

Tanken var god men detta har alltså drabbat även den professionella journalistiken eftersom alla Facebooksidor, oavsett innehåll, fått minskad synlighet.

I vintras upptäckte vi att ytterligare försämringar införts då vi på vår Facebooksida nu inte längre kan tagga våra skribenter eller de vi skriver om. Vi har fört diskussioner om detta med Facebooks chef för medierelationer i Norden men inget har hänt. När jag nu surfar runt på svenska dagstidningars Facebooksidor slås jag av att det på dessa ser ut ungefär som på vår egen. Många artiklar verkar inte få någon större uppmärksamhet i folks flöden då de endast får en handfull likes.

Att uppgifterna kring Hunter Bidens Ukraina-affärer uppkommit genom en hackad dator spelar ingen roll. Än mindre har det förstås någon betydelse om det är en demokratisk eller republikansk presidentkandidat, en sverigedemokratisk, center- eller vänsterpartisk företrädare, som får negativ publicitet. Facebook är, liksom heller inte Twitter, Instagram, Tiktok med flera, någon journalistisk producent. Det är inte deras roll i demokratin att avgöra vad som är relevanta nyheter att informera medborgarna om.

Givetvis är det problematiskt med alla lögner och konspirationer som sprids via sociala medier men att plattformarna censurerar seriös granskande journalistik måste omedelbart upphöra. Därefter måste åtminstone Facebook se över sina algoritmer och regler för journalistiska producenter. För så här kan vi inte ha det.

Tidigare har Facebook gjort några pliktskyldiga uttalanden om att de är medvetna om problemen och att de inte vill sätta krokben för den seriösa journalistiken. Hittills har inget, så vitt jag kan se från ett litet kulturmagasins horisont, hänt på den fronten.

Facebook comments:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *