Arkiv

Nationaldag i medievind

”Och nu kommer en åsikt från allra högsta ort.” Maria Schottenius ingress om kungens utspel kring det planerade Nobel Center i Stockholm må vara snitsig. Den säger också en del om medias förhållande till monarkin.

På måndag är det rojalisternas julafton. Nationaldagen kommer som alltid firas av en minoritet svenskar men kanske kommer den ändå vara större än den någonsin varit sedan Skansens grundare Artur Hazelius år 1893 fick idén om en ”nationalfest till firande af våra historiska minnen”. Då var 6 juni antagligen mest ett lämpligt datum att dra igång Skansensäsongen. Det skulle nämligen dröja ända till 1983 innan dagen utsågs till officiell nationaldag och en röd dag i almanackan blev den först 2005.

Men även om nationaldagen inte är folkligt förankrad så är kungahuset det och med alla blåblodiga bröllop och dop senaste åren så är det inte orimligt att tänka sig att även 6 juni vunnit på medieuppmärksamheten.

Att kungen nu yttrar sig i striden kring Nobel Centre på Blaiseholmen, och till DN säger att huset ”blivit så stort och kommit lite grand på fel plats”, tyder på att monarkin är sturskare än på länge. För detta uttalande kan ses som att han törs strunta i Torekovskompromissen, den överrenskommelse som de borgerliga partierna och socialdemokraterna slöt på ett hotell i skånska Torekov 1974 och som räddade monarkin men till priset av att den fråntogs allt politisk inflytande. Vad monarken och övriga medlemmar i kungafamiljen, Silvia har exempelvis föreslagit en folkomröstning om byggnaden, har för åsikter är dock mindre intressant än hur medierna behandlar deras uppfattningar i olika samhällsfrågor.

Fastän den svenska statschefsposten endast är ett ceremoniellt ämbete så är det givetvis i sin ordning att medierna rapporterar om kungens utspel. Men lika självklart , sett till grundlagen, var detta inte en ”åsikt från allra högsta ort”. Maria Schottenius intervju i DN har föregåtts av att hon själv som opinionsbildare skrivit krönikor mot bygget. ”Huset är alldeles för stort i förhållande till platsen”, skrev hon i en krönika den 18 januari. Det vill säga nästan ordagrant vad kungen säger i hennes intervju. Att man kan misstänka att hon lagt orden i statschefens mun är inte det värsta. Hennes intervju innehåller inte en enda fråga om det som journalistiskt är mest intressant här – Att kungen alltså lägger sig i politiken.

När jag söker på ordet Nationaldagen i Mediearkivet för svensk press så får jag 394 träffar bara på de senaste sju dagarna. Den kommande helgen lär de bli många fler. Att lokaltidningarna berättar om vad som ska hända på de platser där ett fåtal samlas för att hylla fosterlandet är en sak. Men blågula drink- och köttbullsrecept står liksom public service direktsändning från Skansen inte i proportion till det svaga allmänintresset. Fler svenskar kommer förmodligen inleda den muslimska fastemånaden Ramadan på måndag än delta i något organiserat högtidlighållande av 6 juni.

Men kungahusets idag starka ställning och de okritiska medierna är en kombination som tyvärr ändå gör att prognosen inför måndag är att det blåser medvind för Sveriges nationaldag.

Taggar: , , , , , , , , ,

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>