Arkiv

2015, ett mörkt år

Sexism och rasism. Hot och hat. 2015 har varit ett mörkt år för oss som i grunden är positiva till ett internet där det fria ordet är något värt att försvara.

I onsdags släckte Mittmedia, som äger flera av landets lokaltidningar, kommentarsfälten på sina nyhetssajter. Har denna form av läsardialog blivit omodern med de sociala mediernas framväxt eller är den idag omöjliggjord på grund av allt hat från extremhögern?

I slutet av förra årtiondet var dagstidningssajternas kommentarsfält ett hett ämne. Alla önskade stor interaktivitet med läsarna men ingen ville förstås släppa fram sexistiska och rasistiska nättroll.Trots att de flesta tidningar sedan dess infört hårdare kommentarsregler har hatet fortsatt vara ett problem.

2011 kände exempelvis DN sig tvingad att tillfälligt stänga sina kommentarsfält och i en undersökning från branschsajten Medievärlden, med uppgifter från 35 svenska utgivare med över 50 titlar, samma år framkom att över hälften av sajterna då nyligen ändrat sitt sätt att jobba med kommentarer och att en fjärdedel planerade att göra det snart. Expressen införde exempelvis förhandsgranskning av inläggen och Aftonbladet började som första större dagstidning använda sig av Facebooks kommentarsfält. Med inloggningar och öppenhet hoppades man på en liknande självreglerande nätkultur som man hade sett i den då fortfarande blomstrande bloggosfären.

Ett problem med Aftonbladets lösning är att även rasistiska kommenterar genererar ett kommersiellt värde i vår klickonomi. För om en Facebookanvändare skriver något rasistiskt i samband med en länk till en artikel och någon annan trycker gilla så räknas det in som en delning oavsett om personen delat eller ens klickat sig in på artikeln eller ej. Detta blåser då upp siffrorna för den tidning som använder sig av Facebooks kommentarsfält.

Men seriösa publicister vill förstås inte att dom egna framgångarna ska vara sprungna från de politiska träskmarkerna så många medier har fortsatt haft huvudbry över problemet. ”Kommentarsfälten blir tyvärr ofta främst ett forum för främlingsfientliga krafter. Därför krävs en förändring i läsardialogen” skrev i måndags Daniel Nordström, chefredaktör för Arbetarbladet som ingår i Mittmedia-koncernen, apropå beslutet om nedstängning.

Visserligen skriver Nordström att läsarkommentarer spelat ur sin roll och att de under nästa år kommer ”öppna upp för fler chattar, debatter och åsiktstorg på arbetarbladet.se”. Ändå är det svårt att se beslutet som något annat än en reträtt. Kommentarsfälten som nu släcks ner är ännu en förlust under ett 2015 där extremhögern flyttat fram sina positioner i Sverige och Europa.

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>