Arkiv

Spelkarriär lockar unga mer än svenssonliv

”Unga vill leva Svenssonliv” har varit en vanlig rubrik i svenska medier de senaste åren. När detta kopplas till långkok och cupcakes leder associationerna gärna felaktigt till en önskan om att backa i tiden.

Forskningsföretaget Kairos Future gjorde för ett par år sedan en enkätundersökning med 19 000 ungdomar mellan 15 och 19 år. 60 procent drömmer om att få bra jobb, 53 procent vill hitta den rätta, 44 procent bo i ett fint hem och 41 procent skaffa barn. Men att utifrån de siffrorna dra slutsatsen att dagens unga bara bryr sig om den lilla världen och vill leva ”svenssonliv”, vilket flera rubriker löd, är minst sagt djärvt.

För det första säger hela 93 procent att ”känna sig fri” är viktigare än både familj, vänner och social status. För det andra är väl en otrygg anställning som professionell dataspelare eller att försörja sig via spel online vad många ungdomar menar med ”ett bra jobb”. Vidare behöver förstås inte Svenssons kärnfamilj dölja sig bakom önskningarna om att ”hitta den rätta” och ”få barn”.

Nya livsstilar hänger intimt samman med ändrade kulturmönster. Min generation torde vara den första som växt upp med begrepp som “dumburk” och “slötitta” och för generationen innan oss blev radions utsändningar inte alltid, som ofta tidigare, stunder av andaktsfull koncentration. Mycket om livsstil idag handlar i stor utsträckning handlar om multitasking. Vårt ofta frånvarande sätt att idag tillägna oss mediebruset kan på sikt blir ett beteendemönster vi kopierar för annan kulturkonsumtion, som bokläsning, föreställningar och konserter. De relevanta frågorna handlar då förstås om kvalité och kvantitet. För vi får ju inte alltid ut mer av att läsa en bok på tusen sidor än en på hundra.

När jag kommer hem från jobbet brukar min tonårsgrabb ofta spela World of Warcraft på sin bärbara samtidigt som han ser TV. För ett par år sedan slukade han Harry Potter-böckerna i en takt jag aldrig läst skönlitteratur. Läsupplevelser han fortfarande pratar om. Kanske finns här ett samband? Kanske är vuxenvärldens förfasan över så kallad “multitasking” överdriven. Ett beteende de unga av idag finner lika naturligt som min egen generations högst icke-simultana slötittande på dumburken.

Kanske kan de ungas framtida ”svenssonliv” innebära något annat än ett nio till fem-jobb där en del inkomster kommer från osäkra försörjningssätt som de sköter samtidigt som de utför mer traditionella sysslor. Och jag misstänker att ”fint boende” nog för de flesta under tjugo år inte är lika med radhus i mexitegel med gillestuga och carport. Fibernät torde ligga högre upp på önskelistan.

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>