Arkiv

Vi måste sluta blunda för hatet mot romer

Att vi under ett helt år diskuterat Skånepolisens register av romer verkar inte spela någon roll. Nu är vi i en valrörelses slutspurt där Sverigedemokraternas affischer talar om att stoppa tiggeriet vilket förstås handlar om att att kväsa de ”organiserade zigenarligorna” som de själva skriver på nätet. Och på kort tid har nu också två romska läger brunnit i Stockholm.

Visserligen vet vi ännu inte hur bränderna uppstått men högerextrema aktiviteter i närheten liksom trakasserier under sommaren gör förstås att slumpen känns lite för osannolik. Att protesterna är få och svaga beror förmodligen på att antiziganismens rötter sitter så djupt i vår samhällskultur att vi ofta inte ens ser den.

Kommer ni ihåg Maria? Den blonda flickan som för snart ett år sedan omhändertogs av grekiska myndigheter då hon befarades vara bortrövad av ett romskt par. Nyheten spreds över Europa och snart omändertogs också två blonda barn på Irland. Men ingen hade någonsin blivit kidnappad. Med DNA-tester kunde de två senare bevisas vara biologiska barn till sina romska föräldrar och Maria hade blivit informellt bortadopterad av en bulgarisk kvinna som varit gästarbetare i Grekland fyra år tidigare.

Att romer rövar bort barn är en gammal antiziganistisk myt och nyheten om Maria var nästan parodisk i det avseendet. Jämför med storyn i Ringaren från Notre Dame, 1800-talsförfattaren Victor Hugos bidrag till världslitteraturen tillsammans med Samhällets olycksbarn. Där byter romer ut flickebarnet Esmeralda mot den vanskapta pojken Quasimodo. Precis som sagans flicka så florerade i media påståenden om att romerna i Grekland behandlat ”Maria” som ”en cirkusbjörn” som tvingats dansa för pengar.

Det var förstås inte oväntat att Avpixlat och annan träskmedia med glädje spred nyheterna om de påstådda kidnappningarna. Men att etablerade europeiska medier började jaga fler fall där barn påståtts blivit bortrövade av romer är oroväckande. Liksom att TT gav historien om Maria bred spridning i Sverige. Ingen annan folkgrupp i Sverige kan så ogenerat utsättas för rasism utan att det leder till reaktioner.

För det är omöjligt att tänka sig att etablerade svenska dagstidningar framställer samer som barnarövare. Inget media skulle, som debattsajten Newsmill gjorde i augusti 2010 om romer, utan att blinka ställa läsarfrågan ”Hur känner du för araber i Sverige?”. Det är föga troligt att ens ett parti som Sverigedemokraterna skulle våga gå till val på att stoppa de ”organiserade judeligorna”.

Häromveckan utkom en vitbok om diskrimineringen av romer. I samband med presentationen beskrev integrationsminister Erik Ullenhag situationen i Europa som alarmerande. Många romer lever inte bara i misär. I flera länder har ”medborgargarden och paramilitära grupper intensifierat sina aktioner mot romer”. Nu brinner läger också i Sverige. Vi måste sluta blunda.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.