Arkiv

”Kjöllret” om vänstern

Kjöllra. DN:s ledarskribent Hanne Kjöller har fått ett föga smickrande nyord uppkallat efter sig som blivit ett populärt begrepp på de sociala medierna under våren. Eller om det är ett nygammalt ord som återuppstått. Bloggen Bakjour utredde i måndags begreppets bakgrund och hävdade att man under medeltiden ofta anlitade en ”kjöllr”, exempelvis en bydåre, när man behövde skarva ihop en historieskrivning med gissningar.

Fast Bakjour är en satirsajt så just den biten kan ju vara rent kjöller. Dagens betydelse är hur som helst också att använda sig av hittepåfakta. Exakt definition är ännu inte fastställd, flera cirkulerar, men Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborgs rad om att kjöllra är ”att peka mot stjärnorna men stirra sig blind på fingret” verkar många tagit till sig.

Definitionen av ”extremvänster” är inte heller något som det råder konsensus kring. De riktigt dåligt pålästa opinionsbildarna flummar om ”antidemokrater” men någon sådan svensk vänster menar inte ens Säpo existerar. De som har lite mer kött på benen brukar hänvisa till antisemitism eller våld som politisk metod men här kjöllras det friskt.

En fjärdedel av världens sju miljarder invånare är antisemiter visar en ny studie från Anti-Defamation League. I Sverige är hatet mot judar i förhållande till omvärlden mycket liten. Endast Laos och Filippinerna är i denna stora undersökning mindre. Och dessutom visar den enda, mig veterligen, studien som gjorts i vårt land om antisemitism i olika politiska läger att ju mer vänsterut vi tittar på den svenska politiska kartan desto mindre judehat ser vi.

I den så kallade Intoleransrapporten som gjordes av Forum för Levande Historia för tio år sedan fick över tio tusen högstadie- och gymnasieelever svara på påståenden om bland annat judar. Unga syndikalister var enligt undersökningen minst fördomsfulla mot judar och efter dem sympatisörer till KPML(r). Därefter visade sig antisemitismen i stigande grad enligt följande politiska sympatier: V, Mp, S, Fp, C, Kd, M och Sd. Sist, och föga förvånande mest antisemitiska, var unga nazister.

Men visst finns vänsterextremism. Skogstokiga individer som åker hem till motståndare och sätter yxor i deras dörrar etc. Men de är så ytterst få att det snarare handlar om enskilda sektmedlemmar än en politisk rörelse. Svenska nazister har mördat 14 personer de senaste tio åren och vänsterextremister noll. Att försvara sig, vilket våldet oftast handlar om, när man blir attackerad anser förmodligen en rejäl majoritet svenskar däremot vara ok. Men högerdebattörer låtsas ofta inte om den lilla detaljen. Som när Petter Bergner på Skånskans ledarsida i måndags jämförde ett gäng kvinnor i Ung Vänster, som i en debattartikel försvarat just denna inställning, med att Muf:are skulle vara pronazister. Det är att blanda äpplen och päron. Att kjöllra.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.