Det fascistiska mörkret

Skärmavbild 2013-05-24 kl. 14.23.02

Allt är inte vad det ser ut att vara på nätet 

Varför patrullerar inte högerextrem milis våra gator? Varför har inte ens Sverigedemokraterna egen majoritet i riksdagen? I veckan har två Facebookgrupper fått mig att fundera över hur det på nätet är lätt att få intrycket att det fascistiska mörkret sänkt sig över landet.

Förra veckan deltog kulturnämndens ordförande, vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, i en manifestation till minne av Al Nakba, fördrivningen av 750 000 palestinier från det område som skulle bli staten Israel, och till protest mot att ockupationsmakten bjudits in till Eurovision. Några, som tidningen Arbetet, hävdade att det var inkonsekvent att då inte också mana till bojkott av exempelvis Ungern och Vitryssland. Andra, som Kvällsposten, menade att det inte var lämpligt att en representant för staden deltog i sådana här protester då det skadar Malmös rykte.

Jag förstår i och för sig inte varför en mångårig bojkottkampanj liksom minnesmanifestation ska ställas in bara för att det sjungs schlager i stan och det är ju inte särskilt effektivt att samtidigt protestera mot alla länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Och att min hemstads varumärke skulle vara viktigare än någon annans är krämarlogik och finns överhuvudtaget inte i min politiska föreställningsvärld. Men. Denna kritik var ändå anständig. Malmömoderaterna gick däremot ut med ett lögnaktigt pressmeddelande som påstod att kulturnämndens ordförande är judehatare.

Under helgen hölls så en ”Kippavandring mot antisemitism”. Jag passade på att fota Sestrajcic, som liksom jag tidigare deltagit i dessa manifestationer och som i mitten av 90-talet var drivande i att anordna demonstrationer under Kristallnatten, och lade upp bilden på Facebooksidan för kippavandringen. Under fotot poppade det upp fler beskyllningar om antisemitism och den våldsamma debatten drog till sig islamofobiska högerextremister och slutade inte förrän efter hela 913 kommentarer.

En annan Facebooksida utgav sig i veckan för att vara till stöd för polisen under Husbykravallerna men hade uppenbart en rasistisk agenda. Detta märktes inte bara på grund av att all smörja i kommentarsfälten tilläts ligga kvar utan också för att administratörerna själva varvade länkar från mainstreammedia till högerextrema sajter. Det dröjde inte heller länge förrän det avslöjades att en kvinna med kopplingar till den organiserade nazismen avslöjades som den som startat sidan. Men det har i skrivande stund inte hindrat 112 000 användare att gå in på sidan och klicka på gilla-knappen.

Ävem om det fascistiska mörkret inte är så kompakt som det ibland verkar så bidrar mångas aningslöshet på nätet till att det tätnar. Arrangörer för en manifestation som kippavandringen måste hålla rent på sina evenemangssidor. Gör man inte det kommer demokrater från liberalt eller vänsterhåll antagligen att stanna hemma hur vällovliga parollerna än är. Och för guds skull: Kolla på sidorna innan ni klickar på gilla-knappen!

Publicerad i Skånska Dagbladet

Comments Closed

En reaktion på ”Det fascistiska mörkret”

  1. Man kan dela en åsikt oavsett vilka som delar den med dig. Det är mig ganska oförstående varför man fäster så stor vikt i vilka som ligger bakom ett budskap eller vilka som startar en facebook-grupp. Om namnet på gruppen består av hela budskapet så räcker det så. Annars kan vi börja analysera övriga grupper på Facebook, ifrågasätta deras politiska agenda och deras övriga ståndpunkter i samhällsdebatten. Listan kommer att göras lång och orealistisk.

    Jag kanske borde fundera mer än en gång innan jag läser din blogg då jag ser tydliga kopplingar till anarkism knutet till din blogg. Mycket möjligt samma anarkister som just nu går runt och eldar på upploppen ute i förorterna genom att bryta loss gatstenar och kämpa för ”klasslöst samhälle”.

    Nej, jag nöjer mig med att läsa din tes och uppfatta din åsikt oavsett din politiska agenda.

Kommentarer är stängda.