Arkiv

Journalistik på gott och ont

Uppmärksammat fotojubileum. Längt fram Kim Phucs bror som också överlevde

Journalister står inte högt i kurs. SOM-institutets nya undersökning visar att förtroendet sjunkit till 23 procent. Det är lägst av alla undersökta yrkesgrupper och man behöver inte googla länge för att hitta åsikter om varför.

Som det inte vore nog med alla arga kritiker på nätet så är också en hel del av oss i branschen inte heller direkt positiva till vårt verksamhetsområde. Mina mediekolumner skulle exempelvis lika gärna kunna kallas mediekritiska kolumner då en överväldigande majoritet av dem är negativa kommentarer om den så kallade tredje statsmakten.

Men journalistik är trots allt inte bara nödvändigt utan ibland till och med livsnödvändigt.

Idag är det fyrtio år sedan historiens kanske mest kända krigsbild publicerades. De flesta av oss har nog åtminstone fotots centralgestalt lagrad någonstans i hjärnbarken. Den av napalm skadade vietnamesiska flickan som naken flyr sin sönderbombade by. Amerikanska nyhetsbyrån AP skrev i veckan att denna enskilda bild stärkte opinionen mot kriget så starkt att den bidrog till att avsluta det. Flickan på bilden överlevde och när jag med anledning av jubileet läser om hennes livshistoria slår det mig att också den är en, på gott och ont, berättelse om media.

Kim Phuc, idag 49 år, försökte länge fly fotot men till AP säger hon att det verkar som om bilden aldrig lät henne slippa undan. För världen glömde inte ”napalmflickan”. Den kommunistiska regimen upptäckte propagandavärdet i Kim Phuc. Som ung medicinstudent gick det så långt att hon tvingades avsluta studierna och flytta tillbaka till hemtrakterna. Där riggades övervakade möten med utländska journalister.

Men kontakterna med media skulle också föra gott med sig. Till att börja med hade Kim Phuc knappast överlevt om inte fotografen Nick Ut, som tog den berömda bilden, direkt fört henne till sjukhus och använt sin ställning som utrikeskorrespondent så att hon fick vård. 1982 fick hon via en reporter åka till Västtyskland för behandling av sina svåra brännskador. Vietnams premiärminister blev också så påverkad av storyn om ”napalmflickan” att han ordnade så att hon fick möjlighet att studera på Kuba. Där träffade Kim Phuc sin blivande make och på deras bröllopsresa till Moskva 1992 hoppade de av i Kanada under en mellanlandning.

Men inte heller i sitt nya hemland skulle medierna låta henne vara ifred. Efter några år beslutade Kim Phuc dock att ta kontroll över sin egen berättelse. 1999, 36 år gammal och 27 år efter publiceringen, gav hon ut en bok om sitt öde.

Journalister både har och granskar makt. Man får ibland ta det onda med det goda. Som Khim Puc till slut gjorde. Idag är hon fredsambassadör för FN-organet Unesco och en av grundarna till en stiftelse för försoning efter Vietnamkriget. Något som nog aldrig hade hänt utan mediernas story om ”napalmflickan”. Och hur många fler hade dött om inte den och andra bilder från kriget hade publicerats?

Publicerades i Skånska Dagbladet den 10/6-2012

Mer: Klassisk krigsbild fyller 40 – Svd:s bildspel med Nick Uts foton

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

Kommentarer är stängda.