Arkiv

Premiär för Breiviks tv-show

Anders Behring Breivik har på det grymmaste och mest vansinniga sätt som går att föreställa sig sökt mediernas strålkastare för att förklara sin politiska ståndpunkt. Detta har han gjort genom att begå ett massmord på barn. Han har redan fått mer än sina femton minuter i rampljuset och nu ger världens medier honom betydligt fler.

I måndags inleddes rättegången i Oslo tingsrätt. Hela denna vecka är vikt åt förövarens bakgrund och motiv. Det är ovanligt. Enligt advokat Leif Silbersky skulle en svensk domstol gett Breivik en timme till att förklara sig. Förutom generöst med utrymme för Breiviks egna politiska funderingar har tingsrätten också godkänt flera högerextremister som vittnen. Deras roll kommer att vara att konfirmera den åtalades världsbild om ett krig mellan västerlandet och Islam. Silbersky är mycket kritisk och sa till SVT:s Rapport att en ”domstol är ingen politisk institution där man ska framföra idiotiska åsikter”.

Jag har svårt att se att det skulle vara fel att grundligt utreda uppsåtet för ett brott och detta är också en rättegång som inte kan jämföras med många andra. Krävs det fem dagar för att till fullo utreda avsikterna så är samhällskostnaderna, vad räkningen till skattebetalarna än slutar på, ringa i jämförelse vad de anhöriga fått betala.

Att inte-göra-politik-av-en-ensam-galnings-verk, en linje som en hel del förespråkade dagarna efter den 22 juli 2011, är också fel tänkt. För Behring Breivik är ingen ensam galning. Hans idéer är långt ifrån unika. Som många opinionsbildare påpekat så är hans världsbild i samklang med den främlingsfientliga konservativa våg som sveper över Europa. Även om exempelvis Jimmie Åkesson givetvis inte kan hållas ansvarig för Breiviks terrordåd så är det viktigt att vi förstår att de har utförts i en samhällspolitisk kontext. Att hålla för öronen och låtsas regn är en ytterst oansvarig hållning.

Däremot inte sagt att medias hantering av rättegången så här långt varit oproblematisk. Vid inledningen pumpar medierna ut ett foto med en Breivik som utför sin högerextrema hälsning inför tingsrätten. Det finns nog fog för att misstänka att den bilden – den sammanbitna ”kommendören” och ”tempelriddaren” – av helt fel orsaker ger rysningar hos tusentals sympatisörer runt om i Europa.

Att media, liksom rättegången, ger stor plats åt uppsåtet är viktigt både för historieskrivningen och för att vi som medborgare ska kunna tolka och ta ställning här och nu.

Men Breiviks terrordåd syftade just till det vi nu bevittnar. När han höll sin en timme långa ideologiska utläggning släckte norsk tv ned kamerorna. Jag tror det var klokt. Det finns ingen anledning att, mer än nöden kräver, agera assistenter i hans propagandashow. Även för de anhöriga till offrens skull borde bildpubliceringen vara sparsam.

Publicerad i Kristianstadsbladet den 19/4-2012

Mer om Breivik: JingeSR1, SR2SR3, SR4, SR5, Svt, DN1, DN2, DN3, DN4Svd1, Svd2, Svd3, Svd4GP1, GP2, GP3,

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

4 comments to Premiär för Breiviks tv-show

 • ”När han höll sin en timme långa ideologiska utläggning släckte norsk tv ned kamerorna. Jag tror det var klokt. Det finns ingen anledning att, mer än nöden kräver, agera assistenter i hans propagandashow. Även för de anhöriga till offrens skull borde bildpubliceringen vara sparsam.”

  Varför? Jag hade velat höra allt han har att säga.
  Vill man inte lyssna eller se, så är det väl bara till att stänga av tv:n och inte bläddra fram alla sidor som har med Breivik att göra.

 • Skeptisk

  Det är väl upp till var och en att stänga av om det blir för jobbigt med detaljerna om Oslodåden?

  Man blir inte en massmördare bara för att man hör/läser en och annan ”udda” åsikt eller ser en och annan bild. I så fall hade det sprungit runt en hel drös med massmördare vid det här laget och väljarna hade bytt partisympatier stup i kvarten. Vad är det som förresten säger att medierepresentantera är klokare än mediekonsumenterna? Mediekonsumenterna har rätt till samma information som de närvarnade journalisterna – allt annat tenderar vara ett elitistiskt tänkade och en dumförklaring av allmänheten från journalisternas sida.

  Breivik har f.ö., vad jag förstått, påpekat att han känt sig utestängd från den allmänna debatten och tidigare inte ansett sig kunna framföra sina åsikter med demokratiska medel. Det är bl.a. därför han ansett sig tvungen ta till vapen. Jag tror således inte det är en vettig och framgångsrik policy att vara tyst och tro att vissa åsikter försvinner om de inte tas upp och diskuteras offentligt. Kontroversiella åsikter måste få komma fram och bemötas/kritiseras på ett vettigt sätt – med fakta. Man måste våga diskutera med sina meningsmotståndare och inte demonisera dem. Breivik demoniserade t.ex. de s.k. kulturmarxisterna med känt resultat. Låt oss inte avhumanisera våra meningsmotståndare för då är vi inte bättre än Breivik själv. För övrigt tror ju Breivik själv att hans dåd kommer att leda till en ökad/oproportienerlig medial och politisk förföljelse av nationalister och kulturkonservativa och det sin tur leder till nertystad debatt och frustration som i sin tur tvingar fram ett ställningstagande som i slutändan leder till en mer allmän radikalisering. Ska medierna då följa Breiviks utstakade plan tycker du?

  Vissa vill gärna associera Breivik med både det ena och det andra partiet men man bör då tänka på att det är stor skillnad på: A) organisationer/individer som kämpar demokratiskt för det man tror på och B) organisationer/individer som tar till odemokratiska medel/vapenmakt för att nå sina mål och tysta sina meningsmotståndare.

  Slutligen så tycker jag Breiviks hälsning även påminner om den klassiska knutna näven som även socialister och kommunister använder (se t.ex. bild här: http://www.webanswers.com/politics/is-hugo-chavez-a-terrorist-or-a-beloved-leader-8e6607 ). Sanningen är nog att det är en rätt allmän symbolhälsning som ska utstråla radikal kampvillighet och styrka. Men det betyder inte att den inte kan tolkas som skrämmande bara för det.

 • Du har många poänger men jag tror ändå att mediernas strålkastare måste användas med förnuft. Breiviks massmord syftade till att ställa honom och hans idéer i centrum. Vi ska givetvis inte tysta idédebatten men däremot finns ingen anledning att lyfta fram Breivik själv som någon ideologisk centralgestalt.

  Den socialistiska hälsningen har nog oftast en annan vinkel på armen (såg dock ett foto från Nordkorea nyligen där den liknande Breiviks) samt föregås inte med att man för den knutna näven mot hjärtat.