Arkiv

Nangijalas ljus


Törnrosdalen i Nangijala (Århus i verkligheten)

Göran Hägglunds konservativa attacker på ”kultureliten” verkar inte ge några ekon i det svenska folkdjupet. Stödet för Kristdemokraterna viker och partiet ligger farligt nära att halka ur riksdagen.

Men när de nu står där, farligt nära branten, så rycker Sverigedemokraterna fram till undsättning. Först deklarerar ordförande Jimmie Åkesson hur mycket han gillar Hägglunds tal om ”verklighetens folk”. Nu är det Astrid Lindgren som står i fokus.

Vid KD:s personaldag i förra veckan talade Hägglund om när Emil i Lönneberga hissade upp lilla Ida i flaggstången. I hans lite speciella tolkning var detta hyss symboliskt ”en glad salut över ett Småland som frustande och kämpande höll på att ta de sista kliven från fattigdom till välstånd. Precis som hela Sverige gjorde.” Under SD:s landsdagar i helgen försökte så partisekreterare Björn Söder få Bröderna Lejonhjärta att framstå som en sverigedemokratisk kampskrift och menade att Astrid skulle stödja deras idéer om hon levt idag. ”Precis som Karl gjorde så ser vi ljuset".

Allt är förstås hur prilligt som helst. Extra tokrolig blir Söder när han glider in på Hägglunds favoritämne och menar att Astrid skulle stött dem i kampen för kärnfamiljen. Särskilt komiskt med tanke på att Skorpan och Jonatan, liksom påfallande många andra av Lindgrens romanfigurer, ju inte levde i en sådan. Deras familj bestod av dem själva och en ensamstående mamma.

Det är bara att hoppas att KD och SD får se det där ljuset. Att de broderligt och tillsammans tar steget över branten. Så kan de i lugn och ro få snickra på sina knaskonservativa vrångtolkningar av Nangijala utanför riksdagen.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.