Arkiv

Oset av domedag

Fil:Luleå-cathedral-inside1.jpg
Kyrkorna gapar tomma (Luleå domkyrka)

Den kristna tidningen Dagen har startat en artikelserie om flykten från kyrkan. Markus Wallgren, kyrkoherde i västgötska Länghem, menar på sin blogg att det är angeläget. Han är rädd för att Humanisternas och andra ateisters domedagsosande bild av kristenheten blivit allmänhetens. När det egentligen är ”glädjebudet om liv vi förvaltar”.

Resonemanget haltar.

Senaste decenniet har ju religionen tagit allt större plats i våra medier. Många offentliga personer har kommit ut ur garderoben med sin tro eller till och med blivit frälsta och vittnat om det. Men ändå gapar kyrkbänkarna tomma. Ändå har Svenska kyrkan inte lyckas fånga upp det nyandliga intresset.

Författaren Michael Broquist skriver på Newsmill att samhället hela tiden fått släpa kyrkan efter sig. ”Könsjämställdhet i prästyrket har tagit sin runda tid, kopplingen till staten har hållits kvar längre, och så vidare.” Så nog finns det fog att mistänka att dagens unga i första hand ser kyrkan som något gammalmodigt moralistiskt och det är i första hand knappast debatterande ateisters fel, utan kyrkans eget. I vårt mediasamhälle sätter också reaktionära offentliga personer som Göran Skytte och Siewert Öholm sin prägel på vad organiserad tro innebär och det kan förstås avskräcka även den mest nyfikne bland andligt sökande ungdom. Fan vore annars.

Sedan vet jag inte om kyrkoherde Wallmarks tal om ”Guds kraft som räddar var och en som tror” endast ska upplevas som ett glädjebudskap. Var och en som t r o r. Nog osar det i alla fall lite domedag?

Comments Closed

Kommentarer är stängda.