Arkiv

Vänstern förpassas till kultursidorna

Stora Bloggpriset

Aftonbladet och Bloggportalen har instiftat Stora Bloggpriset och vinnarna kommer att presenteras på en stor galatillställning på Nalen i Stockholm den 2 februari. I onsdags offentliggjordes de fem nominerade i kategorin Politik och Samhälle…

…Och de nominerade är:  Carl Alla dessa dagar Bildt, Niklas Blogge Bloggelito Dougherty, Henrik HAX Alexandersson, Marie Opassande Emma Andersson, och Oscar Texplorer Swartz.

Förutom Carl Bildt har samtliga profilerat sig i frågor om integritet och fri information i det digitala samhället. Kanske inte så konstigt med tanke på hur bloggosfären ifjol lyckades lyfta diskussionerna om FRA- och Ipredlagarna till att bli stora debatter också i mainstreammedierna. Men det är anmärkningsvärt att ingen vänsterblogg är nominerad medan tre av dessa fem är uttryckligt högersinnade. Hur kan det komma sig? Vänstern, särskilt den radikala, har en betydligt starkare röst i bloggosfären än i kommersiellt styrd media.

Ja, bland vänsterbloggarna diskuteras detta förstås. Har högern ett mer lockande personligt tilltal? Kanske har vänstern i den 93 personer starka bloggjuryn spridit sina nomineringar för mycket för att kunna lyfta någon enskild? Vänstersinnade Rosemarie Kulturbloggen Södergren är i alla fall nominerad i kategorin Kultur & Nöje. Men det är en klen tröst särskilt med tanke på att högern redan har greppet om ett annat erkänt politiskt pris – ”Årets politiska blogg” –  då denna drivs av nyliberala Bloggen Bent .

Plötsligt känns bloggosfären inte helt olik ”gammelmedia”. Högern tar hand om de politiska sidorna medan vänstern får hålls sig till Kulturen.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.