Sveriges fantastiska mångkulturella centrum

I tisdagens Skånskan kunde vi läsa om malmöpolisens förestående generalangrepp mot kriminaliteten i vår stadsdel Södra Innerstaden. I onsdags morse, vid dagislämningen, stod så fem polisbilar vid tobakshandlaren där jag brukar handla mina stockar billigt snus. Parkerade i en till synes all hast kring källsorteringsstationen, huller om buller med påslagna blåljus liksom i en amerikansk polisfilm. Minsann hade inte en cigarettsnattare gripits på bar gärning!

Kvarteren kring Södervärn, Sofielund och Möllevången ska visst vara Malmös, och därmed också landets, otryggaste. Nog känns det lite kymigt att rumla hem från krogen sent om natten. I alla fall om man möter en gäng stökiga grabbar. Och visst. Vårt förråd i trädgården har länsats, våra cyklar stulits, husfasaden sprayats och den splitternya bilen i vår bilpool eldades upp av några förmodligen rejält uttråkade ungdomar. Lägg därtill den förbannade hundägare som har för vana att låta sin jycke uträtta sina behov just utanför vår, av mig egenhändigt målade, port.

Men ändå. Södra Innerstan i Malmö är fantastisk! Här lever folk från 145 olika länder sida vid sida. Medierna rapporterar sällan om det men likväl: I vår stadsdel fungerar faktiskt den så ofta efterfrågade integrationen. Möllevångstorget är det mångkulturella, kosmopolitiska Sveriges centrumplats.

Den huvudsakliga anledningen synes vara Södra Innerstadens sammansättning och förtätning. 42 procent med utländsk bakgrund, dvs. själva födda eller med bägge föräldrarna födda utomlands, gör stadsdelen till invandrartät men inte till "invandrargetto". Med en mångfald etniciteter nyttjande samma trappuppgångar, dagis, skolor, lekplatser, butiker, restauranger och nöjesetablissemang blir vardagen därefter. Kulturell bakgrund, livsstil, religion etc. är sällan olösliga problem tätboende grannar emellan.

Men självklart existerar inte denna mångkulturella smältdegel helt friktionsfritt. Främlingsrädsla finns även här. Romerna blir exempelvis, och som vanligt, misstänkliggjorda. Antiziganistiska kommentarer har jag hört av såväl grannar, ungarnas klasskamrater som butiksägare. Vidare. Att det inte räcker med ett mobilsamtal för att få följa med en muslimsk kompis hem efter fritids lärde sig vår äldsta dotter snabbt vid skolstarten. Men allt går att övervinna, särskilt för barn, och hon har redan nu i första klass sovit över hos två muslimska familjer. Barn lär sig navigera smidigt och utvecklas socialt i mångkulturella områden och för dem faller det sig naturligt att den ljusrosa kritan inte är den "hudfärgade" i asken.

Södra Innerstan är fantastisk men inte unik. Utanför mediernas strålkastarljus pågår ett gigantiskt, myllrande integrationsprojekt i det här landet och det kostar inte en krona i skattepengar. Hundratusentals av oss som sedan generationer är rotade i det här landet,  själv har jag sexton dokumenterade vilket leder ned till bonden Nils Larsson på 1500-talet, lever idag i ett annat Sverige än det vi växte upp i. Medan medierna varnar för en dansk utveckling med utbredd främlingsrädsla och konflikter mellan olika grupper tror jag vi har andra historier att berätta. Minns våren 2005! Då mottog den svenska regeringen den största namninsamlingen på fyrtio år. Ungefär samtidigt som den danska främlingsfientliga elden började nämligen också det svenska Påskuppropet för flyktingamnesti att spridas.

Men kriminaliteten i Södra Innerstaden då? Ja, vad då? Stadsdelen är central, en av Sveriges krogtätaste och därtill med stor fattigdom. Brottslighet är främst ett klassproblem och vi kan förstås stänga gränserna och låta bli att så att säga "importera" mer fattigdom. Men ett sådant isolerat samhälle tror jag inte de flesta svenskar egentligen vill leva i.

I övrigt är det nog bra att polisen nu satsar på Södra Innerstan, framförallt för att få bukt med drogerna och våldet. Att kommunen i april bjuder på extra renhållning är väl också bra, för hundbajs är rätt äckligt när det fastnar under skorna. Förresten. Incidenten vid tobakshandel ska bedömas som rån läser jag på skånskan.se. Detta eftersom han gjorde motstånd när butiksägaren försökte ta tillbaka sina cigg. Tur det! Fem polisbilar på en snattare hade varit lite overkill.