Arkiv

Nu börjar upproret!

Om arbetarna bestämmer sig kan de stoppa alla framrusande tåg. Varje skepp på oceanen kan de binda med mäktiga kedjor. Varje hjul i skapelsen, varje gruva och varje väderkvarn, nationens flottor och armeér står stilla på deras kommando.

Kampen mot regeringens försämringar av a-kassan har börjat. Det har mullrat länge. Igår gick så syndikalisterna ut i politisk strejk och runt om i landet hölls demonstrationer och aktioner. Och LO-pamparnas börjar få det allt svettigare med sina otåliga gräsrötter. Denna vecka har exempelvis Sekos klubb 124 i Stockholm och åtta tusen metallare i mellannorrland gått ut med krav om generalstrejk. Tiotusentals svenskar har skrivit på olika protestlistor och regeringskansliets ingående e-postlådor torde vara igenkorkade sedan länge.

Det handlar om enkel matematik.

Så simpel att även en gåsleverfet ombudsman som inte stått på golvet sedan gruvstrejken borde begripa det: Alliansen vet att ingen omfattande högerpolitik är möjlig utan att de först knäcker arbetarrörelsens ryggrad – fackföreningsrörelsen. Men till skillnad från Thatcher 1979 så vågar Reinfeldts fega anhang idag inte gå ut i öppen strid. Det ”nya arbetarpartiets” löser alltså inte ekvationen genom att angripa facket eller arbetsrätten öppet utan genom att chockhöja a-kasseavgifterna och göra den obligatorisk för alla som jobbar minst halvtid. För att summan i kronor räknat ska bli densamma för den enskilde arbetaren så måste han eller hon avstå från att betala fackföreningsavgiften. Regeringen försöker med andra ord tvinga fram massavhopp från facket.

Det handlar också om falsk matematik.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin försvarar sin proposition med att de vill öka egenfinansieringen av a-kassan. Men a-kassan är idag frikopplad från statsbudgeten och finansieras av arbetsgivaravgivar- och medlemsavgifterna. Regeringens egna beräkningar i budgetpropositionen visar på intäkter nästa år på 57,7 miljarder kronor. A-kasseutbetalningar och utgifter för bland annat aktivitetsstöd tros hamna på 45 miljarder. Med andra ord en vinst på  närmare 13 miljarder! Överskottet kommer att användas till de utannonserade skattesänkningarna.

Regeringen Reinfeldt vill alltså stjäla från de fattiga och ge till de rika. Det finns frågetecken kring om denna kupp ens är laglig i juridisk bemärkelse. Hur som helst så  finns det hopp kring det uppblossande motståndet. För visst stämmer raderna från svenskfödde fackföreningsagitatorn, syndikalisten och trubaduren Joe Hill (1979-1915). Om vi bara vill och törs så kan ingen regering i världen knäcka oss. Men de låter förstås maffigare på engelska:

If the workers take a notion, they can stop all speeding trains. Every ship upon the ocean they can tie with mighty chains. Every wheel in the creation, every mine and every mill, fleets and armies of the nation, will at their command stand still.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.