Arkiv

Yttrandefrihetens humorlösa gränser

Yttrandefrihet är knepigt. Häromveckan rev jag ner en smaklös affisch på ett elskåp utanför mitt kontor. En satirbild över en muslimsk extremist med stort skägg, sabel och klotbomb. Affischens text löd: ”We boycott Denmark – We go to Sweden”. Nu träder studenten och den polisanmälde konstnären Dan Park fram i tidningarna och förklarar att affischen är hans verk och att det är en kommentar till Jyllands-Postens omdebatterade satirteckningar om profeten Muhammed.

Aj, då. Har jag alltså självsvådligt censurerat en seriös politisk konstnär? Och i konsekvensens namn borde jag väl i så fall också hoppas på att Dan Park döms för ”hets mot folkgrupp”? Eller?

2001 åtalade Justitiekanslern, på Säpos begäran, den anarkistiska tidningen Brand. Det var inte första gången under tidningens hundraåriga historia som staten försökt kväsa denna obekväma samhällskritiska röst. Denna gång sades anledningen vara en artikel i Brands temanummer till Internationella kvinnodagen 8 mars året innan. I satirisk form hade tidningen behandlat de könsstereotypa kvinnobilder som presenteras i kvinno- respektive manstidningar som Veckorevyn och Slitz. Artiklar med typiska rubriker som ”Gör om mig” och ”Testa vilken typ du är”.

Men tidningen hade också publicerat en artikel med rubriken ”Så gör du din kravall lyckad”. Bilder på maskerade Spice Girls varvades med tips som att zebrakavajer är hopplöst ute på kravaller men att högklackat går bra. I artikeln fanns också tips om att bilar, cykelställ, molotovcocktails, gatsten mm. är utmärkta vapen vid ockupationer  , Tips som JK menade var ”uppvigling”.

Nå. Åtalet fick rejält med kritik från såväl borgerliga som vänstersinnade läger. I Göteborg, där rättegången skulle hållas, samlades folk till en manifestation och själv startade jag en namninsamling på nättidningen Yelah och fick på några månader ihop närmare två tusen namn. Uppropet publicerades också i Aftonbladet med ett tjugotal namnkunnigas underskrifter. Det slutade också lyckligt med att Brand helt friades.

Men sedan 2001 har samhällsklimatet hårdnat betydligt. I kölvattnet av ”Kriget mot terrorismen” har diskussionerna om yttrandefrihetens gränser varit många. Här i Sverige har pastor Åke Greens homofobiska predikan varit en av de större debattämnena denna vinter.

För dryga året sedan dog landets förmodligen mest omdebatterade satiriker, Lars Hillersberg. Hans kanske mest kända teckning är nog den på en polisman som låter en demonstrant smaka hans batong var på demonstranten skriker: ”Men snälla konstapeln jag är antikommunist”. Polisen svarar då: ”Jag ger väl fan i vad sorts kommunist du är. Jag ska slå ihjäl dig din jävel.” Under 90-talet fick Hillersberg Lasse Lucidor-priset för sina samhällskritiska teckningar och även konstnärslön. Men bara några månader innan sin död kritiserades han åter igen. Lars Hillersberg, som bidragit med flera antirasistiska teckningar och till och med upplåtit ett helt temanummer av sin tidning Gatskrikan åt detta ämne, fick finna sig i att bli utpekad som antisemit. Främst på grund av sina antiisraeliska teckningar. Men förhopningsvis dog han inte bitter. Han var trots allt rätt härdad. När ett satiriskt porträtt över Jan Stenbeck påstods peka ut mediamogulen som ”en judesugga” var han helt oförstående och replikerade: ”Stenbeck är ingen judesugga. Han är ett kapitalistsvin!”

Idag undrar jag om en sådan som Lars Hillersberg skulle kunna verka fritt som konstnär i Sverige. Jag tvivlar i alla fall starkt på att han eller hon skulle kunna uppbära statlig konstnärslön. Det är svårt att exakt säga var gränsen går men nog  skulle exempelvis lagen om ”hets mot folkgrupp” kunna utgöra ett skydd för demokratin mot missbruk av yttrandefriheten. Men vi får nog se upp. Lagen kan lätt missbrukas för att sätta åt maktens kritiker, såna som Lars Hillersberg.  För  Dan Park och andra – vilka omedvetet sparkar neråt i sina försök att vara kontroversiella –  behövs nog inte heller några statliga ingripanden. Det är bara att skrapa bort skiten med nyckelknippan.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.