Första året med Konkret

Hot om stämning, stormar i vattenglas och krigstider. Magasinet Konkrets första åtta månader efter starten i april har inte saknat såväl mindre som större dramatik. Jag ringer ut 2023 med ett svep över några av årets mest lästa artiklar i Magasinet Konkret.

Den 19 april sjösatte vi magasinet. Vår VD och senior publisher Behrang Kianzad satte tonen: “Konkret vill bryta mot denna trend genom att anamma en anglosaxisk presstradition, där en spade kallas för en spade, en charlatan för en charlatan.” Jag gav en bakgrund till hur vi hamnat här, till den kanske smått galna idén att starta en tidning i en tid när de läggs ned i parti och minut, och om vilka vi bakom magasinet är.

Julkrubba, Israel, Gaza
”Jul i det heliga landet.” Illustration: Tilda Bergsten

Bulletin, Kvartal, Parabol – många av de senaste årens nya tidningar har sagts vara ”en svensk New Yorker.” Vem som mest förtjänar det epitetet låter jag vara osagt men tack vare våra bildskapare Tilda BergstenEdvin Grans , Clemens Altgård och Ann Enqvist har Konkret unika, inte sällan med satirisk ton, illustrationer vi tycker är värdiga ett kvalitetsmagasin.

April

På pappret lät det självskrivet – att ”Konkret som sanna pionjärer recenserar de stora kultursidorna.” I april sjösatte vi också vår stående spalt Kulturkanonen, med Fredrik Virtanen vid pennan. Under den vinjetten har han under året framför allt nagelfarit Dagens Nyheters, Svenska Dagbladets, Göteborgs-Postens, Sydsvenska Dagbladets, Aftonbladets och Expressens kultursidor. En del hiss, desto mer diss men alltid med en glimt i ögat,.

Roald Dahl. Illustration: Sydney Ankers.

”Är det någon som tror att de första svenska översättningarna av Homeros eller Austen hade hållit idag”, undrade Åsa Arping. Hon menade att det alltid gjorts förändringar i skönlitterära klassiker och att de som ylar om identitetspolitik, cancelkultur och censur för exempelvis några utbytta ord i Roald Dahls barnböcker är historielösa.

Birger Schlaug avslutade månaden med ett första maj-tal om att planeten gör uppror och att globaliseringens avarter skapat utsatthet samt att medborgarperspektiv begravts under marknadsfundamentalismens tankefigur. Men”inget av detta är en naturlag”, menade han och manade till kamp.

Maj

Att vår rättframma publicistik där vi, inte sällan med ett satiriskt grepp, pekar ut och namnger missförhållanden och maktmissbrukare, skulle orsaka en del rabalder var inte oväntat. En månad efter premiären hotas Konkret av SVT med en polisanmälan. Anledningen var en bild av deras inrikespolitiska kommentator Mats Knutson med clownansikte. Men bilden var uppenbart en satir där Knutson fick personifiera mainstreammedierna som det ligger i vår publicistik att kritisera.

Karl Ove Knausgård, Joel Halldorf och Martin Hägglund.
Karl Ove Knausgård, Joel Halldorf och Martin Hägglund. (Illustration: C Altgård / Konkret)

Ett par veckor senare stormade det på nytt. Mest på Twitter så det kanske får räknas som storm i ett vattenglas. Carl-Michael Edenborg hade i en krönika skrivit att Joel Halldorf, Martin Hägglund och Karl Ove Knausgård förenas i sin andlighet, självupptagenhet och gemensamma brist på humor. Något den förstnämnde och hans följare inte uppskattade.

Vår nyhetsredaktör Jonas Gruvö var först i Sverige med att berätta om att grekiska myndigheter dumpat flyktingar i en gummibåt på öppet hav.

Vi kräver att vitheten ska se färg men ändå är vi själva blinda för de splittringar som sker inom våra egna ”trygga rum”, menade Aysha Jones i en självkritisk betraktelse kring den antirasistiska rörelsen och svenska Black Lives Matter som hon är medgrundare till.

Juni

Kritik av Tidöregeringen har varit ett återkommande inslag i våra spalter under året. Anna Lundberg skrev om justitieminister Gunnar Strömmers förslag att det ska bli enklare för hyresvärdar att vräka familjer med barn som begått brott.

Bild: Sydney Ankers
Hållö som ”cirkusnazist”. Bild: Sydney Ankers

Vi har heller inte tvekat att kritisera när vänstern och arbetarrörelsen vikt ner sig för högerpopulismen. Som LO-ekonomen Torbjörn Hållös brungrumliga tankar vilka fick Behrang Kianzad att undra om fackföreningen verkligen stod bakom idéer som ”folkutbytesteorin, att invandring och kriminalitet hör ihop, att välfärden skall vara till för de som fanns här redan etc.”

Kianzad uppmärksammade också nationaldagen den 6 juni med att fråga sig vad svenskhet är och konstaterade att inte ens självaste Strindberg kunde hitta något riktigt svenskt för hundra år sedan. Och socialdemokraternas partiledare Magdalena Anderssons nationaldagstal var rent snömos tyckte Ulf Bjereld.  Han såg det också som en flirt med de nationalistiska åsiktsströmningar som fått fäste i svensk debatt.

Juli

Jomshof Sheikh Jomshof
Sheikh Jomshof. Illustration: Edvin Grans

Men givetvis har vi oftare haft den antidemokratiska vågens motor, det högerextrema stödpartiet till regeringen, i kikarsiktet. Flera av våra mest spridda och lästa artiklar har också handlat om Sverigedemokraterna, som Jonas Otterbecks satiriska uppmaning till oss alla att följa Sheikh Jomshofs råd. För ingen verkar ju kunna tolka islams läror bättre än Jomshof.

Augusti

Och om den organiserade, islamofobiska rasism som är SD:s affärsidé, infogad i den större mallen för effektiv makterövring, skrev exempelvis EvaMärta Granqvist i slutet av sommaren.

Influerare. Illustration: Sydney Ankers

Men Konkret är som bekant i första hand ett mediekritiskt magasin, där såväl de traditionella som sociala medierna oftare än något annat är föremålen för våra artiklar. Allt fler börjar ifrågasätta det som pågår på sociala medier skrev Lisa Bjurwald i slutet av sommaren, apropå sjuka kroppsideal som sprids av influerare och sponsras av en cynisk modeindustri.

September

Taimor Shah Hashemi. Foto: Privat

Angiverilagen var den tidiga höstens mest omdebatterade ämne och vi inledde en artikelserie där vi låter såväl experter, som människorättsjuristen Madelaine Seidlitz, och flyktingar, som papperslösa   Taimor Shah Hashemi, skriva.

Vår kultursida har under magasinets åtta månader långa existens bjudit på en hel del dagskritik av aktuella verk men också fördjupande läsning. Till Bokmässan i Göteborg gav vi ut ett särtryck, ett pappersmagasin, och Kholod Saghir läste om Stig Dagermans Tysk höst. Hennes tankar gick till civilbefolkningen i dagens Syrien, Jemen, Etiopien, Kongo-Kinshasa, Afghanistan och Ukraina.

I september inledde vi också en artikelserie om Sis-hemmen, de ungdomshem som Statens institutionsstyrelse driver, vilka fått svidande kritik från myndigheter, organisationer och enskilda, för ständiga rymningar, sexuella övergrepp och grovt våld.

Oktober

Den 7 oktober 2023 blev ett mörkt datum i historien. Den fascistiska terrorgruppen Hamas dåd skulle också få det mest brutala svar från Israels högerextrema regering. Tragedin som ännu inte fått något slut har vi kommenterat och kommer fortsättningsvis att skriva om. Artiklar som vi samlar på en temasida. Även på nyhetsplats har Gazakriget satt avtryck hos oss och årets kanske mest lästa nyhet handlade om en märklig polisinsats mot en man som ensam protesterade i solidaritet med Palestina vilket vi lyckades fånga på film.

Illustration: Clemens Altgård

Den mediekritiska bevakningen stärktes under hösten med en ny medarbetare – Mathias Cederholm, utbildare i medie- och informationskritik samt digital källkritik. I oktober skrev han om de foliehattar och konspirationsteoretiker som under senaste tiden samlats kring en ny teori – att världshälsoorganisationen WHO förbereder ett globalt maktövertagande.

Vår mediekritiska strålkastare har också satt ljus på den högerpopulistiska farsoten. Ester Pollack ifrågasatte exempelvis om journalister har tillräckligt med kunskaper och resurser för att bedriva en maktkritisk kriminaljournalistik i denna repressionens tid.

Lars Syll skrev i vår temaserie om ekonomisk politik om hur marknadsliberaler vägrar se inkomstskillnader som ett problem.

November

Özz går loss
Özz går loss. (Montage C Altgård / Konkret)

I november förstärktes vår ambition med att göra journalistik anpassad för den så kallade TikTok-generationen, dvs. med rörliga bilder. Då enrollerade vi ståuppkomikern, programledaren och skådespelaren Özz Nûjen som i sin första kortfilm hos oss narrade de högerextremas blågula hövding, Jimmie.

Henrik Gundenäs översatte till oss, första gången i en svensk tidning, den israeliska förintelseforskaren och professorn Raz Segals kontroversiella artikel från Jewish Current. I den hävdar han att “Israels folkmordskrig mot Gaza är uttalat, öppet och ohöljt.”

December

”Vem är trolldrottningen Therese Verdun?” löd rubriken på Mathias Cederholms artikel i början på december. Flera av hennes 37 000 följare på X/GTwitter blev inte glada över att vi svarade på den frågan: Therese de Waern Wiberg. En uthängning tyckte de men i en demokrati kan vi inte tillåta makthavare att verka anonymt. För ”Therese Verdun” är de facto en makthavare, om än inte folkvald sådan.

Jimmie Åkesson. Illustration: Edvin Grans

Så länge vi har en världsordning som leds av USA och dess allierade kommer Israels ledare aldrig att ställas till svars för folkmord på palestinier, skrev Masoud Kamali i vår sista text för i år om kriget i Gaza.

Men fler texter om det fruktansvärda kriget i Palestina kommer vi som sagt att publicera under 2024, liksom mer mediekritik, satir och djuplodande analyser. Så mycket av de varorna som vi har möjlighet till kan jag lova.

Men resurserna är knappa så det bästa du kan göra för att stötta journalistik som sparkar uppåt är, som du säkert räknat ut, att teckna en prenumeration. Några dagar till har du möjlighet att få en årsprenumeration för halva priset.

Den 8 januari är så redaktionen fulltalig igen efter lite julledighet och magasinet går då för full maskin igen.

Gott nytt år!