Arkiv

Varken pest eller pest

Efter Hamas terrorattack mot Israel har de sociala medierna exploderat och många skriver uppenbarligen i affekt. Folk som i andra frågor brukar stå på samma sida gräver nu ner sig i skyttegravar på motsatta sidor. Som att vänstersinnade tar heder och ära av varandra och att Carl Bildt läxar upp Liberalerna om att indraget stöd till Palestina inte är lösningen.

Magasinet Konkret har sedan starten i våras många gånger visat att vi menar allvar med vår publicistiska utfästelse att kalla en spade för en spade och att det “kommer röra upp känslor både till höger och vänster”, som jag sa till DN  och flera tidningar då. Det ska dock inte missförstås som att vi ser världen i svart och vitt. Magasinet Konkret vägrar välja mellan pest eller kolera. Eller här  snarare mellan pest och pest…

Efter terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo 2015 spreds i solidaritet nya satirteckningar på nätet. En av dem föreställde en penna som spetsar en islamistisk terrorist. Pennan pryds av den socialistiska agitatorn och folkmusiklegendaren Woody Guthries bevingade ord: ”This machine kills fascists.” Guthrie hade skrivit dessa ord på sin gitarr men i dag ställer vi ofta vårt hopp till att pennan är mäktigare än svärdet. Teckningen sade också ytterligare en sak som är än viktigare att understryka – att islamistiska terrorister är fascister.

Terroristorganisationen Hamas har mycket blod på sina händer. Djupare sett har deras idéer själsgemenskap med fascism. Samma vurm för den starkes rätt att med våld införa en ”negation av socialism, demokrati och liberalism”, som Mussolini själv definierade fascismen.

Även om terroristen Anders Behring Breivik gjorde allt för att framstå som en kristen förkämpe så såg de flesta av oss djupare ideologiska bevekelsegrunder. På samma sätt bör vi förhålla oss till terroristerna i Hamas. Förmodligen ser de sig själva som religiösa martyrer men liksom ytterst få kristna kände sympati inför barnamorden i Norge så känner en överväldigande majoritet muslimer avsky för Hamas.

På samma sätt tar nog de flesta judar i världen, även en hel del israelvänliga, avstånd från landets nya högerextrema regering.

Konkret är ett medie- och maktkritiskt magasin. Vårt fokus här kommer vara att granska krigets propaganda och hur den inverkar på medierna, samt att ge fördjupningar kring konflikten. I onsdags skrev Maj Wechselman om när hon var i Gaza och om de systematiska övergreppen mot palestinierna. Och om hur de palestinska ungdomarna hon mötte ansåg att Hamas var reaktionärt och förfärligt farlig. “De önskade Hamas dit hän där pepparn gror.”

För så är det. Hamas och Israels regering representerar inte världens muslimer respektive judar. Och oavsett olika namn på Gud så är de i grunden av samma skrot och korn. Att på minsta vis stödja det ena högerextrema lägret för att lösa konflikten är inte bara djupt problematiskt utan också att göra bocken till trädgårdsmästare. Det är väl också högst troligt att många av de som nu kräver ensidigt fördömande av Hamas kommer att få äta upp sina ord när Israel satt igång sin markoffensiv och bilder på dödade civila och barn sköljer över oss igen.

“Sveriges kaxigaste magasin” står det i en av Magasinet Konkrets annonser. Tro dock inte för ett ögonblick att vi därmed gör avkall på intellektuell hederlighet.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.