Arkiv

Barns ointresse av TV-traditionerna


2001 års julkalender istället för jullovsmorgon 

Slår man på ordet ”julkalender” på Knuff.se så får man över femton hundra träffar. En hel del av dom handlar om årets upplaga i SVT, Superhjältejul. Letar man istället efter bloggposter om ”jullovsmorgon” på samma bloggportal så hittar man märkligt nog bara en enda som kommenterar att det traditionstunga programmet lagts ned i år.

I nästan 40 år har SVT sänt jullovsmorgon. Först ut var Anita och Televinken 1970 och därefter har en rad TV-klassiker som Trazan och Barnarne, Julkul med Staffan och Bengt, TV-piraterna och Toffelhjältarna fått skollovslediga ungar att kliva upp på mellandagsmorgnarna. I år har alltså inget nytt jollovsmorgon producerats. Istället visas en repris av 2001 års julkalender, Kaspar i Nudådalen.

Med barnprogram på dygnets flesta timmar så är nedläggningen högst förståelig. Fler TV-traditioner lär följa jullovsmorgon i graven. ”Hur länge dröjer det innan Kalle Ankas Jul försvinner från TV-tablån på julafton?” frågar sig bloggen Ung kommunikation. Ja, personligen var det en tradition jag gav upp när jag fick egna barn. Disneytecknat är ju inte direkt så exklusivt som när jag var lite. För mina ungar är det ingen obligatorisk högtidsstund på julaftonen. En annan som vittnar om sina ungars likgiltighet inför traditionerna är DN:s Johan Croneman:

"Jag sitter och ylar på övervåningen: 'Det börjar nu. Det är julkalendern på TV! Det är kul! Kom nu ungjävlar'. Inget svar."

Nu är det väl inte troligt att julkalendern kommer läggas ned de närmaste åren. Men, som Expressens Björn Wiman skriver på sin blogg, för att mota Olle i grind så kanske vi halvgamla nostalgiker redan nu ska ”passa på att rasa lite grann mot att SVT lägger ner sitt traditionsenliga jullovsprogram. Ungarna lär ju inte bry sig.”

Comments Closed

Kommentarer är stängda.