Arkiv

Två flugor i en handpåläggning

Är landets sjukskrivna egentligen arbetsföra slackers? Det är svårt att inte misstänka att det är regeringens övertygelse. För tusentals riskerar att kastas ut ur sjukförsäkringen efter årsskiftet och förvirringen kring de nya, hårdare reglerna och själva syftet med dem är nu stor.

Men kanske är aromterapi och healing det som kan rädda Sverige?

Efter att ha sänkt a-kassan och skapat hårdare villkor började regeringen oroa sig för en katastrof på arbetsmarknaden. Lite sent påtänkt kan tyckas men ingen kan beskylla Littorin & co för att inte ha handlat med kraft. På kort tid anlitades 952 coachingbolag till en kostnad av tre miljarder kronor.

Arbetsförmedlingens direktiv till coachingföretagen var att de skulle hjälpa arbetslösa i kontakterna med arbetsgivare. De underströk att de inte sökte ”utredningsinsatser, medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering, terapeutiskt stöd eller utbildningsinsatser.” Men Aftonbladet har publicerat en granskande reportageserie om vad coachingföretagen egentligen sysslar med. Där framträder en annan verksamhet än att bara vara de arbetslösa behjälpliga med saker som att formulera CV:s och lyfta fram en positiv bild av sig själva vid anställningsintervjuer.

Enligt granskningen coachar vart tionde av dessa bolag med hjälp av ovetenskaplig hjärntvätt. Bakom ett av dem, som har tre avtal med Arbetsförmedlingen, står en före detta ledare för en svensk avdelning av en amerikansk sekt som enligt expertisen betecknas som mycket farlig. Andra bland coachingföretagen sysslade med hypnos, healing och otillåten terapi.

Givetvis har detta inte minskat arbetslösheten men det kanske aldrig var meningen?

För bakom regeringens politik verkar finnas en märklig idé som bidragit till att ersättningarna sänkts och villkoren skärpts. En idé som direkt orsakat att åtgärder med någon som helst verklighetsförankring – som utbildning – kunnat ersättas av new age och pep talk. Det är en grundläggande tanke om att arbetslösheten är resultatet av de arbetslösas egna passivitet. På samma sätt verkar man nu resonera kring de sjuksskrivna.

Och en kår av aromterapeuter och healingpräster kommer säkert mer än gärna låta sig anlitas för att även försöka få utbrända och cancersjuka att ta sig i kragen. För en extra slant kan de säkert också tänka sig att bota Sverige från de flesta av våra folksjukdomar vilket dessutom skulle sänka statens sjukvårdskostnader drastiskt.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.