Arkiv

Hårdare tider för fredliga lymmlar


Sveriges lymmelpaket anno 2001 (Bild: M. Altemark)

Inför det stundande klimattoppmötet i Köpenhamn har nya demonstrationslagar stiftats i Danmark.

Med det så kallade Lømmelpakken, lymmelpaketet på svenska, har det blivit fängelsestraff för allt förhindrande av polisiärt arbete, en mångdubbling av bötesbeloppen för ordningsstörning samt en fördubbling av den tid polisen får kvarhålla demonstranter som inte är misstänkta för brott.

Trots politikernas och polisens löften i media befarar många att detta kommer drabba även högst fredliga demonstranter från miljörörelsen som med icke-våldsmetoder planerar att störa toppmötet.

I maj i år höll The World Business Summit on Climate Change möte på Bella Center i Köpenhamn. Hundratals internationella företagsledare laddade då inför höstens klimattoppmöte. 400 klimataktivister försökte ta sig in på konferensområdet med just icke-våldsmetoder. Polisen valde att angripa och flera aktivister fick utstå batongslag, en fick också uppsöka sjukhus, och ett sextiotal greps.

Det här var alltså ett halvår innan beslutet om hårdare lagstiftning.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.