Arkiv

Muf var bättre förr

622px-Dry_Martini
Tradition, frihet, liv och sunt förnuft?

På min tid var det lite mer drag under ungmoderaternas galoscher. I Gävle har Muf nyligen delat ut hamburgare i protest mot en skolas vegetariska dag. Ursäkta en gamling men känns inte denna aktion något töntig år 2013?  På min tid delade Muf:arna istället ut sprit och jag har visserligen själv alltid varit för en restrektiv alkoholpolitik men undrar om inte även dagens ungdomar tycker att det är liiite fräckare än snabbmat?

För fyra år sedan avgick MUF Helsingborgs ledning efter att det uppdagats att de bedrivit svartklubbsverksamhet i sina lokaler till vilka de dessutom bjudit in minderåriga. En sista dödsryckning av en gammal tradition? För det var inte första gången i historien som ungmoderat alkoholliberalism fått den berömda rödvinsvänstern att närmast framstå som rediga.

I alla fall rediga i betydelsen tydliga och ärliga i sitt missbruk.

Inför valet 1985 var ungmoderaterna mycket aktiva i att värva nya medlemmar. Jag gick själv i högstadiet och minns att de lockade med spritfester. Det var dyrare att lösa ett inträde utan medlemskap i MUF än att bli medlem och därmed komma in ”gratis”. MUF:s svartklubbsverksamhet har trots återkommande protester fortsatt genom åren. Olika upplägg men med samma, inte helt ärliga, avsikter. 2005 skrev tidningarna exempelvis om en fest i Solna där alla som betalade inträdet på 50 kronor automatiskt anslöts till förbundet.

Moderata riksdagsmannen Hans Rothenberg var engagerad i Muf under de där åren i mitten av 80-talet då en ny alkoholliberalism växte fram inom unghögern. Takterna håller i sig verkar det. På ett roligt You tube-klipp kan vi se en vuxen Rothenberg. I Free Martini beskriver han moderaternas politik som ”en riktigt, riktigt bra drink”. Inför kameran blandar han en skvätt ”tradition och konservatism hämtad från England” (gin) och en skvätt ”frihet hämtad från Frankrike” (vermouth), för att slutligen toppa med ”liv” (citronskal), ”livets vatten” (isbitar) samt ett ”uns sunt förnuft” (oliver).

Enligt expertisen lägger i och för sig riksdagsledamoten i på tok för mycket vermouth för att det ska godkännas som en Dry Martini men jag undrar ändå om han inte har ett och annat att lära dagens ungmoderater.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.