Arkiv

Det fejkat autentiska


Leif Waldemark, rektor på Mullbergaskolan 

Newsmill har nominerats till Stora journalistpriset i kategorin Årets Förnyare. Enligt motiveringen för att debattsajten ”vitaliserar opinionsjournalistiken, bjuder in publiken och fångar upp nya frågeställningar”.

I förra veckan publicerade Newsmill en artikel med rubriken ”Revolutionen mot Evolutionen” skriven av rektorn för den kristna Mullbergaskolan. Klickar man sig in på Mullbergaskolan.se så kommer man till en satirsida. Underhållande och mycket ambitiös men för vem som helst tar det inte mer än en minut att upptäcka att skolan och rektor Leif Waldemark är fiktiva personer.

”Hos oss skriver källorna, och det är därför det gått så bra”, säger Newsmills Karin Eder-Ekman nu till DN apropå nomineringen. Med tanke på den evolutionskritiska artikeln ganska underhållande det med.

Newsmill eftersträvar ”autenticitet” enligt Eder-Ekman. Modeordet för dagen när alla som vill synas i offentligheten förväntas blogga och twittra och hålla sin facebook-sida levande för att på varje tänkbart sätt skapa känslan av att ”vara nära” sina sympatisörer eller kunder eller vad de nu är. Problemet med Newsmill är att de med så uppenbar redaktionell styrning underblåser konflikter för att vinna läsare. Redaktörerna vinklar hårt och har till och med skrivit egna debattartiklar som i fallet Anna Anka.

Newsmill är en opinionssajt med underhållningsambitioner. Mullbergaskolan.se är en underhållningssajt som vill skapa opinion. Den senare är trots att den är anonym ändå ärligare i sitt uppsåt än Newsmill. För på Newsmill känns ”autenticiteten” inte sällan som något i just citationstecken, som försåtligt fejk. På Mullbergaskolan.se är fejken själva poängen och kan endast missas av rejält sensationslystna debattredaktörer.

Nu är artikeln ”Revolutionen mot Evolutionen” bortplockad från Newsmill. På Mullbergaskolan.se kräver ”Leif Waldemark, rektor och kränkt” halva prissumman om debattsajten skulle vinna Stora journalistpriset. För den sveda och värk censuren orsakat. Underbart!

Comments Closed

Kommentarer är stängda.