Arkiv

Uppmaning till civilkurage


Björn Söderberg håller fanan högt

I oktober 1999 sköts fackföreningsaktivisten Björn Söderberg ned i sitt hem. Mordet var en hämnd för att Söderberg hade avslöjat att en nazist valts in i fackklubben på sin arbetsplats. På måndag är det tio år sedan och lämpligt nog råkar en ”uppmaning mot rasism” just nu skickas runt bland landets bloggare.

Utmaningar av olika slag har blivit en del av bloggkulturen. Exempelvis har Ordlös onsdag idag en fotoutmaning på temat ”ström”. En rad bloggare har antagit utmaningen och lagt upp sina bidrag, dvs. olika foton på elstolpar, strömmande vattendrag mm.

Ibland påverkar utmaningarna också den politiska agendan.

Bloggen Tonårsmorsa vann Stora Bloggpriset 2009 i kategorin vardag. Hon tycker sig ha märkt en tilltagande främlingsfientlighet ”i vardagssamtal, i media, i blogginlägg och i kommentarer”. Igår lade hon därför upp ett par youtube-klipp av Artister mot nazisters svenska version av Woody Guthries hit This Land is Your Land.

Tonårsmorsa utmanade en rad namngivna bloggare att göra detsamma och att de i sin tur utmanar andra att lägga upp klippen på sina sidor. En sten sätts så i rullning och snart toppade ”Uppmaning mot rasism” indexeringssajten Knuff.se. I en mörk och kall tid är det här förstås välkomnade värmeljus. Det är bara att hoppas på att det här blir en så kallad bloggbävning och att den ger effekter även utanför den digitala verkligheten.

Exempelvis för manifestationerna på Civilkuragets dag nu på måndag. En dag Björn Söderbergs fackförening SAC-Syndikalisterna arrangerar till minne av sin kamrat då bland annat det årliga Civilkuragepriset delas ut.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.