Arkiv

Allt går igen. Somligt hela vägen runt


Fryshuset i Stockholm 

Göteborgspolisen har tidigare i år brutit med Lugna gatan. Nu gör Malmö stad förmodligen samma sak.

Bloggaren Anders Svensson på Zaramis.nu menar att organisationens arbetsmetoder leder till ett alternativt rättssamhälle, ett maffiasamhälle. ”Lugna Gatans verksamhet är uppbyggd på samma sätt som ett gangstergäng. Problem tas om hand internt, inget rapporteras utåt. Ordning upprätthålls med hot om våld och liknande metoder.”

Ett projekt som syftar till att minska ungdomsbrottsligheten leder till motsatsen. Från Fryshuset, Lugna gatans huvudman, har vi sett detta förut. Allt går igen. Somligt hela vägen runt.

Fryshuset i Stockholm var i början av nittiotalet en bidragande orsak till den framväxande nazistiska rörelsen. I största välvilja tog man sig an skinheadsrörelsen och pumpade in pengar i diverse verksamheter man trodde skulle hålla dessa ungdomar borta från gatorna. Bara under 1995 bidrog Stockholms stad med en halv miljon kronor.

Lokalerna som tillhandahölls av Fryshuset fungerade i praktiken som högkvarter för huvudstadens nazister, med Vitt Ariskt Motstånd i spetsen, i vilka man bland annat kunde planera 30-novemberdemonstrationer. Skattemedel möjliggjorde Vit makt-konserter, föreläsningar, vaktutbildningar och kurser i desktop publishing för blivande redaktörer i naziströrelsen.

På Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engmans blogg läser jag att Fryshusets avgående VD Anders Carlberg nu drivit igenom att huset han bor i ska ombildas till bostadsrätt. ”Man hade kunnat vänta sig att han nu när han gått i pension från Fryshuset skulle dra ut till strid för alla dessa ungdomar som saknar bostad. Men icke sa nicke, han drar ut till strid för ägandet.”

Anders Carlberg var en gång i tiden ledare för den mytomspunna kårhusockupationen 1968. Som sagt. Allt går igen. Somligt hela vägen runt.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.