Arkiv

Bloggen efter döden

Som förmodligen den sista murveln i den kända världen startade jag för ett och ett halvt år sedan en egen sajt. Artiklar jag skriver till olika tidningar brukar efter en tid försvinna från webben och det är väl ingen överdrift att säga att min klippbok, i papper och A2-format, inte riktigt kändes i takt med tiden.

Stefanbergmark.se var alltså till en början tänkt som ett arkiv. Redan vid premiären hade jag lagt upp runt hundrafemtio gamla texter. Men vad händer med min sajt om jag dör?

Tanken slog mig när jag idag nåddes av beskedet att en av landets mest lästa bloggare – Blogge Bloggelito – slagit igen butiken, lagt upp en avskedstext och dessutom gjort alla gamla inlägg icke publika. Flera bloggare har uttryckt hur synd det är och det reser en del frågor. Deepedition skriver: ”Utifrån en frihetlig syn på information så borde det finnas kvar och vara tillgängligt för alla. Å andra sidan så bygger det frihetliga tänkandet inte på någon annan entitet än individens rätt till det som är hans.”

Ett problem är att en läst sajt förstås också ofta länkas från en massa andra sajter. Länkar som plötsligt upphör fungera när någon stänger ned. Joakim Jardenberg, VD för Mindpark, har tidigare diskuterat någon slags K-märkning, i första hand och av praktiska skäl för .se-adresser. Detta efter att ha stött på nedlagda bloggar vars adresser lever vidare men som nu leder till diverse reklamsidor.

”Givetvis gör det ont i marknadsliberalen i mig. Men situationen som vi har nu är lite som att vi skulle gå till biblioteket, leta upp alla döda författare, byta ut deras boksidor mot reklamblad, men fortfarande låta boken stå kvar på plats, inklusive referens i kartoteket”.

Idag har jag närmare fyra hundra texter på Stefanbergmark.se. Men sajtens framtida existens, efter att jag slutat uppdatera, känns ungefär lika oviss som livet efter den fysiska döden. Alter Ego har beskrivits som stilbildande för landets bloggpionjärer. Förra året dog kvinnan bakom bloggen i cancer. En kort tid efter ledde gamla länkar till hennes blogg till reklamtexter om tandblekning, kontaktlinser och online-lån. Men hennes vänner i bloggvärlden fick lyckligtvis den nya domänägaren att visa hänsyn för den bortgångna.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.