Arkiv

Med böjd rygg genom livet


Brädad av både Lenin och Gud 

”Det går inte att kasta ut ord från en sång”, lyder ett ryskt ordspråk enligt bloggen diVERse. Nå, det verkar inte vara helt med verkligheten överensstämmande.

Igår meddelade världens nyhetsbyråer att den ryska poeten Sergej Michalkov har dött 96 år gammal. Michalkov skrev texten till den sovjetiska, sedemera den ryska, nationalsången. Tre gånger! Första gången hyllade Michalkov Stalin. Efter diktatorns död och falnande gloria byttes Stalin mot Lenin för att till sist, efter diktaurens fall och på Vladimir Putins uppdrag, hylla Gud istället.

Bloggen diVERse berättar att ödet nu spelar ryssarna ett spratt inför den förestående begravningen av den stora poeten. Nyligen återinvigdes tunnelbanestationen Kurskaja i Moskva efter en renovering. Stationen har fått sitt ursprungliga utseende, vilket bland annat innebär att de viktigaste orden av Michalkovs ursprungliga version av Sovjetunionens hymn återigen finns på väggarna: "Stalin uppfostrade oss…" Märkligt nog verkar det svårt att få reda på vem som bär ansvaret för att texten återställts. Moskvas stadsfullmäktige är i alla fall inte inblandad.

"Jag har aldrig påverkats av politik. Jag har alltid tjänat staten." Så uttryckte sig den ryska poeten i en intervju för den ryska tidningen Komersant 2003. I min värld en utsaga lika sann som att det inte går att kasta ut ord från en sång. Vad gäller politisk påverkan måste Sergej Michalkov varit en man som gick genom livet med böjd rygg.

Men det är en mäktig melodi han skrev texten, eller texterna, till.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.