Arkiv

Gud, djur och andra knasigheter


"Där Dav mal". Bra bloggnamn. Om man heter David

Idag finns det flera hundra tusen bloggar. På svenska. Det kan förstås vara svårt sticka ut i detta oändliga hav. En strategi, som många använder, är att döpa sin blogg till något uppseendeväckande. 

Men surfar man runt lite bland landets bloggar så märker man snart att även de mest fantasirika namnen inte alltid är så unika.

I exempelvis kategorin knasiga bloggnamn verkar det vara vanligt att ta med någon djurart. En större och ofta av andra länkad blogg heter Enligt min Humla och ett par mindre men med kluriga namn är Vuxna människor har inte hamstrar samt Får jag mata räven bakom ditt öra.

En annan kategori är självironiska bloggnamn. Typiska exempel: The fat lady sings, som i sin presentation nöjer sig med två ord – ”fet och medelålders”, Praktmongo eller den numera nedlagda men under sin levnad populära detvarintejagdetvarsossarna.

En tredje variant är att helt enkelt döpa bloggen till ett statement av något slag. En av de större svenska politiska bloggarna heter exempelvis Alliansfritt Sverige. Men här får man se upp. Med den typen av namn kan det uppstå ofrivilliga dråpligheter. Som en rubriklänk på Twingly häromveckan med rubriken ”Jag vet vad kärlek är”. Klickar man på den kommer man till en blogg som heter MenJagVetInte.

Eller som när en katolsk bloggare i måndags behandlade den fruktansvärda tragedin i Stureby under rubriken ”Ett ungt liv har släckts för tidigt”. Hittade man den rubriken på bloggportalen Knuff blev intrycket något makabert eftersom det just under länken stod bloggens namn: Oroa dig inte – Gud finns nog.

Summa summarum. Det fantasifulla är inte alltid så unikt och att stoppa in ett påstående i namnet kan vara vanskligt. Vilken typ av namn som väcker intresse är förstås svårt att säga något generellt om. Men jag tror de flesta av oss kan vara överrens om att de bloggar som bär samma namn som bloggaren själv direkt sorteras under kategorin tråkiga.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.