Arkiv

Det etablerade avgrundspartiet

 

Klistermärken från tiden när SD inte ansträngde sig för att verka normala

Ränderna sitter i. Skandalen med de sverigedemokratiska toppmännens rasistiska och sexistiska tillmälen briserar och Erik Almqvist avgår. Men filmen är två år gammal och partiledningen har hela tiden känt till den.

I fredags var det årsdagen av Kristallnatten. Runt om i landet hålls manifestationer mot rasism och till minne av nazismens offer. I fredags publicerades också Demoskops senaste mätning vilket ger Sverigedemokraterna hela nio procent. Partiet ökar i mätning efter mätning och skulle alltså nu bli landets tredje största parti om det vore val.

Men partiets mediebild verkar fortfarande upplevas som problematisk. Både av journalister och partiet själv. För SD har rollen som underdog varit avgörande för deras framgångar. De har hela tiden egentligen bara haft en enda politisk fråga, invandringen alltså, i vilken de med förödande effektivitet trummat ut bilden av partiet som båld sanningssägare mot ett lögnaktigt politiskt etablissemang.

Å andra sidan. För att kunna växa ytterligare tvingas de till åtgärder mot allt för rasistiska uttalanden från företrädare. Jimmie Åkesson utropade därför nyligen nolltolerans inom partiet. Men denna normaliseringsprocess kan förstås framstå som mesig hos kärnväljarna. Det ökar också riskerna för ytterligare partisplittringar. Utbrytarna i Nationaldemokraterna är visserligen just nu drabbat av interna stridigheter men har ändå nu några års erfarenhet av att driva politisk rörelse samt, till skillnad från SD, en nyhetstidning med presstöd.

På journalisttäta Twitter blir förstås SD:s rekordsiffror en snackis. Många i branschen verkar fortfarande osäkra på hur de ska förhålla sig till partiet. Jag har påpekat det tidigare. SD borde givetvis bevakas på samma sätt som andra politiska partier. Samtidigt beter sig inte sympatisörerna som vilka som helst. Exempelvis brukar andra partianhängare inte ha den lilla otrevliga ovanan att i parti och minut hota journalister.

Ibland verkar det som om SD:s företrädare tar lätt på den saken. Att de tycker att medierna får skylla sig själva. Det är ett märkligt resonemang och visar hur långt från ett normalt parti SD ändå är. Vi behöver inte ens jämföra med de etablerade. När exempelvis Feministiskt Initiativ prövades hårt av medierna under sitt första halvår vågade inte självaste Tiina Rosenberg, van vid tuffa tag i offentligheten, gå ut bland folk. Men inte började partiets anhängare då hota journalister och hade de så gjort tvivlar jag starkt på att FI:s företrädare skulle viftat bort saken med att de får skylla sig själva.

Bevakningen av en politisk rörelse, oavsett färg och fason, kan förstås inte styras av journalistkårens privata åsikter. Det är inte bara etiskt ohållbart utan också, vad gäller SD, ofta rent kontraproduktivt. Om en nyhetsreporter låter sin aversion mot partiet skina igenom så finns det tusen bloggar, twitterkonton och kommentarsfältherrar som gör politik av situationen.

SD försöker framstå som ett normalt parti men är det inte på någon skala. Visst finns det inslag av vardagsgrått men tydlig är också det avgrundsextremistiska mörker som är partiets ursprung. Media ska förstås belysa bägge sidorna och vi antirasister ska givetvis fortsätta bekämpa dem och minnas historiens offer.

När Erik Almqvist nu tvingas avgå hoppas förstås partiledningen på att stormen ska bedarra. Men eftersom partiledningen hela tiden känt till filmen och Jimmie Åkesson utropat nolltolerans inom partiet så är det rimligt att han själv nu avgår.

Publicerad i Skånska Dagbladet den 11/11-2012

Mer nyheter om SD: Svd1, Svd2, Svd3, Svd4, Svd5GP1, GP2, HD1, HD2, HD3,

Comments Closed

37 comments to Det etablerade avgrundspartiet

 • SvenneBanan

  Du skriver att partianhängare brukar hota journalister. För det första: kan du visa något exempel på det? För det andra: partianhängare är inte representanter för partiet.

  Du skriver vidare att SD:s företrädare tar lätt på den saken. Det är ju det de INTE gör eftersom ”Jimmie Åkesson utropade därför nyligen nolltolerans inom partiet”

 • Att folk som sympatiserar med SD hotar journalister vet vi ju på grund av alla hot som inkommer varje gång SD får så kallad dålig media. Att Åkesson utropat nolltolerans mot rasistiska uttalanden från medlemmar är bra men en helt annan sak än hot mot journalister. Det är alltså det senare som jag skriver att partiets företrädare ibland verkar ta lätt på. Exempelvis Björn Söder under partiveckan i Visby i somras.

 • Mattias

  ”För att kunna växa ytterligare tvingas de till åtgärder mot allt för rasistiska uttalanden från företrädare.” är det fel då? Om man vill ha ett större politiskt parti, och har företrädare som inte håller sig till vad partiet står för så ska man väl inte behålla dem i partiet? Hade inte vänsterpartiet rensat ut folk i partiet som stödde Moderaterna gång, på gång, på gång?
  Går man mot sitt partis egna riktlinjer och enbart vill föra sin egna politiska agenda så bör man ju byta parti, och gör man det inte självmant så blir man utestängd. Det säger väl sig själv?

 • Utlänning

  Spännande att rasistkortet fortfarande spelas när så många av de som nu ansluter sig till SD är av utländskt ursprung, exempelvis kristna libaneser.

  Också intressant att inlägget tar upp kristallnatten när så många judar nu lämnar Sverige (särskilt Malmö med omnejd), för att de är så trakasserade. (Problemet är, hör och häpna, varken kristna libaneser eller svenskar.)

  Jag älskar Sverige och svenskar. Just för generositeten och och ödmjukheten. Men ibland så blir naiviteten på gränsen till kriminell. Välkommen till en underbar framtid av ökade våldsbrott och brinnande bilar.

  • Utlänning

   >Jag älskar Sverige och svenskar. Just för generositeten och >och ödmjukheten. Men ibland så blir naiviteten på gränsen >till kriminell. Välkommen till en underbar framtid av ökade >våldsbrott och brinnande bilar.

   Se där, framtiden är här! Det där skrev jag i November förra året. Eftersom jag verkar ha synska krafter så kan jag komma med lite fler spådomar om ni vill?

   • 🙂 Gärna! Börja med att kommentera den senaste bloggposten vettja! Den om just brinnande bilar med mera.

    • Utlänning

     Äsch. Har nu gett upp och utvandrat. 😉 Lycka till med Sverige! Då många av mina vänner fortfarande är kvar så menar jag det verkligen. Själv förutspår jag ett gradvist haveri av välfärdssamhället orsakat av kraftigt accelererande sociala utgifter. För att kompensera så kommer man att beskatta världens högst beskattade folk ännu mer. Till slut kommer alla med möjlighet (välutbildade och folk med anknytning till andra länder) att söka sig bort. Det, samt en ökad politisk polarisering av Sverige, kommer att göra Sverige rätt trist att bo i inom ett par decennier. Inte en framtid jag önskar mina barn. Så adjö och tack för fisken. 😉

 • S.Sahlstedt

  Bra att nämna Kristallnatten. SD är ju det enda parti som reagerat mot judeförföljelserna i dagens Sverige, med Malmö i spetsen. Förresten så borde dessa ”antirasister” veta att redan då Kristallnatten inträffade så samarbetade nazister intensivt med Stormuftin av Jerusalem, Jasser Arafats fars kusin och klanens dåtida ledare, PLO:s föregångare. Stormuftin ställde upp två SS-divisioner som deltog i judeutrotningarna så nog är det rätt att minnas Kristallnatten och samtidigt peka ut de skyldiga dvs samma kretsar som står för dagens judeförföljelser i Malmö.

 • Kalle

  Rösta SD 2014 för ett tryggare Sverige.

 • Det är min åsikt att endast ett parti är riktigt normalt, balanserat och vetenskapligt när man tittar djupare på detaljerna, nämligen Olivgröna partiet.

  MVH
  Martin Gustavsson
  Partiledare
  Olivgröna partiet

  https://olivgronapartiet.wordpress.com/2012/11/10/asa-romson-och-mehmet-kaplan-motsager-sitt-eget-parti/

 • Sverigedemokraterna bedyrar att de bara är kritiska till invandringspolitiken och inte är rasister eller främlingsfientliga. Och nu växer stödet för SD. Men om SD också verkligen skulle tro på vad de säger, skulle de vara konsekventa och lagt ner det uttalat rasistiska parti, Sverigedemokraterna, som bildades ur BSS (se bilden) och startat ett helt nytt parti. Istället högtidlighöll SD nyligen sitt 20-årsjubileum – och erkänner därmed de rasistiska rötter partiet grundar sig på.
  Påminn om det för dem, som nu börjar snegla på SD som ett rumsrent alternativ att stödja!

  • Erik Gustafson

   Hur ser du då, med samma logik, på Vänsterpartiet och dess historia och jubileum?

   • Rasismen utgjorde den ideologiska kärnan när SD bildades. När de sen frånsäger sig rasismen för att lättare få stöd för sin kritik mot invandringspolitiken men högtidlighåller jubileet för ett parti grundat på rasism blir de inte trovärdiga.
    Vänsterpartiet är grundat på en radikal socialism men har en barlast av stalinism och bundenhet till Moskva under 30-60-talet. Mot den barlasten har v gjort ett antal uppgörelser men byggt vidare på samma kärna. Även om det fortfarande kan dyka upp vissa stalinistiska strömningar ibland skorrar det så falskt när toppstyrda pariter som moderater, folkpartister och sossar angriper v för att inte vara demokratiskt trovärdig. V är troligen det mest demokratiskt fungerande partiet i riksdagen medan sossarna troligen är det mest sovjettotalitära partiet. SD har aldrig ens haft ambitionen om en demokratisk organisation – toppstyrt med lydiga undersåtar. Sticker det upp rensas de ut, enligt bästa ”Moskvatraditioner”.

 • avgå alla (@avgaa_alla)

  Granska hur SD agerar i alla frågor vore ju intressant.

  Varför riksdagsmotion om att förbjuda 1 maj? hur fan gynnar det ”svenska” knegare?

  Varför backa upp RUT-avdrag för läxhjälp? Om RUT används i Danderyd och knappt alls i glesbygden? Hur hjälper det ”svensk” arbetare och tjänstemän att tömma statskassan till förmån för överklassens barn?

  Granska SDs definitioner av svenskhet. Den är rent stollig. hur ska det gå till att kolla om te x jag har rätt ”essens” i min svenskhet?

  m v h /patriot mot idioter

 • Gunnar Bohman

  Det var ett jäkla tjat om SD hit eller dit? Grundförklaringen är väldigt enkel när man nu håller på att fördubbla antalet sympatisörer. MÅNGA svenskar (42% enligt SOM) vill se en mer normal invandring i likhet med de andra Nordiska länderna men bara ETT parti driver den frågan.

 • Roger Svensson

  Till att börja med skall det väl påpekas att den första ”klistermärket” är ett, rätt dåligt gjort, falsarium och den nedre inklippta delen är från organisationen BSS, inte från Sd.

  Sen kan man naturligtvis inte kräva att Sd skall ta ansvar för om någon som säger sig sympatisera med partiet t.ex. hotar journalister. Det är däremot en helt annan sak om en medlem eller företrädare för partiet ägnar sig åt sådant eller tycker det är acceptabelt. Naturligvis är det dock mycket svårare att kritisera sina ”vänner”, eller personer som tillhör en grupp som man är vänligt inställd till, än vad det är att kritisera sina ”fiender”. I det avseendet är knappast Sd unikt. T.ex. vänsteranhängare har mycket lättare att högljutt och offentligt ta avstånd från nazister som trakasserar judar än från islamister som gör det. När det gäller de senare måste man ha ”förståelse för” deras ”upprördhet” med tanke på Israels agerande och/eller så bör man förringa/förtiga trakasserierna med tanke på att man annars kan gynna sina politiska fiender.

 • Sd är avvikande som parti för att slipper undan med allt. Idiotrasister i leden, tjuveri av reporterväskor, jag tycker vi har helt menlösa menlösa reportrar.

 • avgå alla (@avgaa_alla)

  ROger: jag har själv rivit ned hundratals av de gamla BSS märkena. Lura ingen, historien är BSS > Sverigepartiet >SVerigedemokraterna. Många är ju kvar från den tiden, särskilt i bunkerfalangen.

  Men jag undrar verkligen när SDs väljare i arbetarmiljöer ska få upp ögonen för att politiken idag handlar om att den ”svenska identiteten” överskuggar att chefen och den anställde inte alltid har samma intressen. Snacket om att samma ras/folkslag/hudfärg/essens gör att ekonomin funkar bra är ju exakt samma snack som i Mussolinis italien.

  Självklart är jag djupt kritisk till svensk integration. Inte minst att det ödslas pengar på profitörer istället för att driva i offentlig regi. Och mycket mer. Men SD vill ju inte integration, dom vill assimilering.

 • Peter Ericson

  Svenne Banan.

  Det är bara några dagar sedan Vs ledamot i Kristianstad blev hotad av SDs lokale företrädare.

  Det rullas liksom upp såna fall varje vecka.

 • Peter Ericson

  Okej, Roger Sensson:

  Är det här också ”ett Falsarium”? SD år 1996

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151115071629506&set=a.10151060661734506.433711.615794505&type=1&theater

  Och detta?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna

  Partiets grundare och tidiga förgrundsgestalter utgjordes till viss del av personer tidigare verksamma i nationalistiska och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet,[11] Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt (BSS), däribland Leif Ericsson.[12][13][14][15] En av partiets tidiga ordförande, Anders Klarström, var tidigare aktiv i det nazistiska Nordiska Rikspartiet.[16] Partiet kännetecknades inledningsvis av högerextremism och aktivism.
  Valåret 1994 fick partiet sammanlagt fem kommunfullmäktigemandat fördelade på två i Höör, två i Dals-Ed och ett i Ekerö kommun.[17] En av partiets grundare, Leif Ericsson, lämnade partiet 1994 för att senare bilda Hembygdspartiet.[18] Valet resulterade i stora skulder och många aktiva medlemmar lämnade politiken. Mikael Jansson från Örebro tog över partiledarskapet,[17] och började städa upp i partiet.[19] Sverigedemokraterna förbjöd 1996 bomberjackor och uniformsliknande klädsel vid sina möten.

 • Bra skrivet Stefan!

 • SD:s partianhängare brukar hota alla, iaf via mail. Det räcker med att man skriver en sån här sak så säger det duns i inkorgen när ni slakpittar blir lite småarga. Men ni vågar såklart aldrig göra det i eget namn, därtill är ni för fega.

  Nicklas Eriksson, Göteborg

 • Lars

  Det är dags att etablissemanget börjar behandla SD som vilket parti som helst. Alltid tragiskt att bli hotad hur det än sker, men jag förstår inte varför det är så självklart att det är SD-anhängare? Det finns en mängd ”nationalistiska” grupperingar som är kritiska mot invandringspolitiken. Vidare är det ett betydligt värre problem med vänsterextremister som hotar och utför attentat regelbundet mot exempelvis SD-politiker. Det kan vara något för Bergmark att gräva i.

  Det blir löjligt att ständigt framhålla SD:s historia i i långa loppet. Partiet har splittrats ett antal gånger och har förändrats ordentligt sedan 90-talet. Först 2002 fanns konturerna till det parti som finns idag. Även de andra partierna har gott om lik i garderoben, exempelvis VP som kallade sig kommunister för inte länge sedan. Detta brukar lyftas av Reinfeldt ibland vilket också är väldigt tröttsamt.

  SD:s politik ligger i linje med vad som är regeringspolitik i de övriga nordiska länderna. Det kan inte anses vara extremt ur någon synvinkel.

 • Bra skrivet Stefan!
  Och fortsätt med det.
  /Johan

 • Sovmattis

  Har aldrig blivit hotad av någon SD-sympatisör eller så (vad jag vet), men kvoten av förolämpningar avsevärt mycket högre i diskussioner med dessa än med tex centerpartister, liberaler eller sossar. Även om man är totalt oense. Nu är inte jag så lättkränkt av mej, men skulle bli ytterligt förvånad om tex en kristdemokrat eller moderat vräkte ur sej samma saker som random SD-sympatisör gör på twitter eller på kommentatorsfält.

 • Lars! Man kan ju inte bara ta vad partierna påstår och säger i sin propagande för given, oavsett parti. Bakomliggande förhållanden, outtalade budskap, mm, måste också tas med. Ett sådant är partiets historia – och hur man förhåller sig till den. Hade ”nya SD” verkligen tagit avstånd från rasismen hade man startat ett nytt parti. Rasismen utgjorde den ideologiska kärnan när SD bildades. Istället firar och högtidlighåller SD sitt jubileum och erkänner därmed sina rasistiska rötter.

 • Sven Olsen

  Det konstiga är att det verkar vara väldigt upprörande att vissa SD-sympatisörer tappar tålamod och humör när de ständigt läser lögnerna från de såkallade journalisterna inom svensk medievärld – det verkar inte lika upprörande att vi har en statsminister som öppet står och påpekar att om man röster SD får man vara beredd att åka ut för tråkigheter, en kommunistpartiledare som öppet hotar SD politiker, en pseudo-underrättelseorganisation som startats av en vänstervriden brottsling (Expo) som får lov att sprida sina lögner helt oemotsagda, och en vänsterpöbelklubb vid namn AFA som öppet deklarerat krig på alla svenskvänliga?

  Väldigt konstig – och ytterst inkonsekvent. Men att förvänta sig logiskt tänkande från vänsterhållet är ju som att förvänta sig att solen går upp i väster.

 • hd

  Det var bra skrivet, partiet måste granskas som alla andra. Sorgligt nog tycker många människor som Sd. Här måste fakta fram som visar att ”massinvandringen” är en myt. Alla vi som är trötta på orättvisor i samhället, vänd blicket uppåt! Se på vilka som styr! Anklaga inte folk som nyss flyttat hit…

 • Maggan_e

  Bra där Stefan! Riktigt bra skrivet.

  ”SD försöker framstå som ett normalt parti men är det inte på någon skala. Visst finns det inslag av vardagsgrått men tydlig är också det avgrundsextremistiska mörker som är partiets ursprung. Media ska förstås belysa bägge sidorna. Och vi antirasister ska givetvis fortsätta bekämpa dem och minnas historiens offer.”

  Är precis spot on!

 • Henrik

  Man ser ju till och med i kommentarerna här att Sverigedemokraterna och liknande har rätt att kränka alla andra. Alla andra är ju att jämställa med AFA. Ja, tjenare.

 • Lars

  Det känns som att många här är farligt nära konspirationsteoretikernas och rättshaveristernas förlovade land. Istället för att bemöta Sverigedemokraternas argument, principprogram, motioner och riksdagsarbete ska deras ”hemliga” agenda diskuteras.

  Ska ni fortfarande diskutera historia när Sverigedemokraterna når över 20 procent av rösterna för att många svenskar håller med dem i sina sakfrågor? I invandrings- och integrationspolitiken torde det vara majoriteten av svenskarna om vi ser på opinionen i omgivande länder.

 • Bra skrivet Stefan! Gillar speciellt bilderna på toppen. Vi ska aldrig glömma SD:s förflutna.

 • Josef Landström

  Mycket bra skrivet Stefan, du har så otroligt rätt!

  SD är inget annat än ett fegt parti som flirtar med arbetarklassen, samtidigt som man sparkar nedåt…

 • Elisabeth Öhman

  Ja, nog är det sant att man måste se till historien och inte bara svälja vad som står i partiers program. SD är ett parti som har en dold agenda av rasism..det är jag övertygad om efter att ha följt hur de bildades och deras historia sen dess.

  Mycket bra skrivet, Stefan!

 • Tack Elisabeth och ni andra som kommenterat uppskattande. Den här texten publicerades i Skånskan tre dagar innan skandalfilmen uppdagades (sedan lade jag till en ny ingress här på bloggen för att hålla diskussionen vid liv). Lite av ödets ironi att #SDgate briserar just efter det att jag att skrivit att partiet ”inte är normalt på någon skala”. Jag kommer att tänka på min gamla fysiklärare på gymnasiet som efter att han klarat av en ekvation på svarta tavlan brukade skriva ”VSB”. Vilket Skulle Bevisas.

 • […] Det etablerade avgrundspartiet […]