Arkiv

Snurrigt om Marx

http://3.bp.blogspot.com/_G9bwE3DwndM/SXYWsckJIgI/AAAAAAAAAJ8/-v_dNg9QiK0/s320/Assarsson.JPG

André Assarsson 

Både Time Magazine och Der Spiegel har nyligen uppmanat till förkovring i Karl Marx teorier och kurser och studiecirklar poppar upp lite överallt i världen.

Teater Tribunalen och Teater Galeasen gjorde i Stockholm i höstas en pjäs av Kommunistiska manifestet. I  Tyskland håller en film om Kapitalet på att spelas in och i Japan ska samma verk tolkas som manga-serie.

Det här är förstås inte en trend i allas smak. När Malmö högskola nu planerar en kurs i marxistisk teori till hösten så reagerar André Assarsson , vice ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. ” Vi behöver ju mer marknadsekonomi och mindre av det som under historien visat sig vara fel”, säger han och påpekar att Marx teorier också använts för att sanktionera massmord.

Nå. Om vi i dessa finanskristider behöver mer av kapitalism kan förstås diskuteras. Dessutom har ju en rad andra tänkare, Darwin och Jesus exempelvis, haft en del tvivelaktiga fans som gått till historien som massmördare men som ändå inte censureras på våra lärosäten. Ställd inför detta faktum för Assarsson ett märkligt resonemang kring att det är fel att marxistisk teori får en egen kurs: ”Jag tycker det är på gränsen att man väljer en tänkare”.

Att en politiker lägger sig i vilka kurser som hålls på en högskola är förstås känsligt. I radions Studio Ett i fredags och på sin blogg har Assarsson hållit snurriga resonemang om att han inte vill censurera  högskolan men att han ”tar avstånd” från kursen.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.