Arkiv

Lincoln uppfann inte smileyn

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Abraham_Lincoln_head_on_shoulders_photo_portrait.jpg

Smileyn uppfanns kanske av Abraham Lincoln hävdade Aftonbladet Kultur i söndags. Amerikanska historiker och bibliotekarier diskuterar nämligen sedan någon vecka tillbaka den märkliga upptäckten av en ironisk uttryckssymbol, en  ;-), i ett tal av presidenten från 1862.

Det vore i så fall 120 år innan Scott Fahlman, en akademiker i Pittsburgh vilken ansetts vara smileyns fader, föreslog användandet av 🙂 för att markera att något är skrivet i skämtsam ton vid elektronisk kommunikation. Det är ju som bekant inte alltid lätt med nyanserna vid skriftlig dialog vilket Fahlman alltså uppmärksammade 1982.

Lincoln kan knappast ha begått ett slarvfel under skrivandet menar några i debatten då tangentbordet uppfanns först på 1880-talet. När talet skrevs så sattes texten typ för typ.

Just det! Så vitt jag förstår så kan det väl ha varit sättaren som råkat byta plats på skiljetecknen. Lincolns påstådda smiley är ju avslutet på en påbörjad parentes som lyder: ”(applåder och skratt ;)”. Att sättaren inte skulle kunnat begå fel tycker jag motsägs av att det annars saknas en näsa i Lincolns ironiska 😉 och att parentesen dessutom då blir ofullständig.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.