Arkiv

Eviga tjatet om lattemorsor

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Cup_of_Coffee_with_foam.jpg

Barn, barn, barn. Bland bloggportalerna som listar de mest lästa blogginläggen länkas ständigt texter om barns väl och ve. Det finns dessutom en uppsjö bloggar som inte handlar om annat.

Ibland är det intressanta skriverier som höjer sig från det rent privata till något allmänmänskligt. Men när varenda nybliven lattemamma nödvändigtvis måste starta en blogg om sin föräldralediga vardag så blir det ofta rätt trist. Autentiskt exempel från en blogg i förra veckan:

Hann luncha ute med en kollega, fika hemma med samma kollega, promenera med mammakompis och fika med samma mammakompis. Två latte hann jag med på en dag alltså. En bebis som snällt, glatt och nyfiket hänger med sin mamma på lunch, fikor och promenader måste väl vara en tvättäkta lattebebis?

Så där bloggar de dag ut och dag in. Puh!

”Journalisten och sneakersmorsan” Ninni Olofsdotter Schulman verkar också ha tröttnat. På sin blogg på Alltombarn.se skriver hon om hur ”såsig bloggvärlden plötsligt blivit, hur tråkigt och intetsägande alla skriver numera”. Det var en kommentar från en person med utkikspunkt från så att säga mitt i smeten av alla caféer och butiker som vänder sig till kapitalstarka medelklassföräldrar. För självklart är det så att alla föräldratidningar och sajter drivit på bloggexplosionen bland alla nyblivna konsumtionskåta föräldrar.

Som om det inte räckte med vissa lattemorsors egna navelskåderi så har de själva blivit ett utjatat ämne hos landets opinionsbildare. Är lattemorsorna gameldagsa hemmafruar i ny gestalt eller är de föredömen för ett modernt kvinnoideal? Det är svårt att se det riktigt viktiga och generella i en sådan politisk diskussion om privat livsstil.

Malin Ullgren skrev i måndags en träffsäker kommentar på DN:s kultursida: ”Det finns ingen hotfull revolution i tjat om mat eller för- och nackdelar med lattemammor, bara en effektivt maskerad reträtt från samhällslivet. Kvar finns borgerlighetens eviga strävan efter den egna familjens och klassens privata förträfflighet.”

Comments Closed

Kommentarer är stängda.