Arkiv

Piraten Bellman

Regeringen intensifierar sin jakt på unga fildelare. I dagarna skickas broschyren Att kunna leva på sitt skapande ut till landets gymnasieskolor. I den hotar man ungdomar som laddar ned eller delar med sig av film och musik med böter eller till och med fängelsestraff.Som exempel och androm till varnagel anförs ingen mindre än nationalskalden Carl-Michael Bellman: "Trots att Bellman var en mycket berömd person, dog han utfattig eftersom han inte kunde försörja sig på sitt skapande. Vem som helst kunde kopiera och sprida hans musik och sångtexter…"

Oscar Swartz har skrivit om upphovsrätt i många år och är en tung opinionsbildare i kampen för fildelning. På sin blogg Texplorer pekar han ut regeringsbroschyrens utgångspunkt som fullständigt intellektuellt undermålig. "Att inte kunna leva på sitt skapande är verkligheten för de flesta kreatörer. Det har inget med svag upphovsrätt att göra." Även bland professionella är det ett väldigt litet antal som tjänar några större summor på royalties.

Sedan kan man också liksom bloggen Alliansfritt Sverige ifrågasätta om inte Bellman är ett exempel på just det motsatta, hur konst kan utvecklas när upphovsrätt inte existerar. Bellman lånade ju som bekant själv de flesta av sina melodier från andra kompositörer. "Och skulle han betalat royalities till upphovsmänen så skulle han säkerligen dött ännu fattigare."

Comments Closed

Kommentarer är stängda.