Arkiv

En annan media är möjlig

”De som kallar gatufesten för en kravall vet inte vad de pratar om”.

Jag stöter på Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu under lördagkvällen. Vi bor i samma kvarter och medan han packar ur bilen snackar vi en stund om European Social Forum. Den stora demonstrationen, en av de största någonsin i Skåne med dansande kampglada människor, har just avslutats. Arbetarrörelsens tyngsta representant i stan är nöjd men kritisk till mediebilden.

Medierna fortsätter dock att tjata om den urartade gatufesten. Malmötidningarna toppar, dagen efter den historiska demonstrationen, med kostnaderna för fredagens skadegörelse. Och på måndagen har medierna hittat några stridssugna poliser som anmält sin egen ledning för att de inte fått ingripa.

Visst är det trist med klotter och sönderslagna fönsterrutor. Men tänk om det vore herrfotboll i stället. Med Malmö FF, eller för den delen Helsingborgs IF. Inte skulle medierna i huvudsak fokusera på ett marginellt huliganbråk. Inte ens om skadegörelsen vore tio gånger större.

Publicistiska val är politiska val. I samband med ESF blev det klart att en skånsk vänsterveckotidning kommer att startas efter årsskiftet. Den kommer heta ”Efter arbetet” och ges ut av Johan Ehrenbergs ETC. Den gångna helgen har verkligen understrukit behovet. En annan media är möjlig.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.