Arkiv

Planerar von Holstein landsflykt till diktatur?

Det kan inte undgått någon att Johan Staël von Holstein avgått som ledamot i Statens kulturråd. Anledningen kan vara att han nu planerar att gå i landsflykt –  från "jantelagens" och "rödvinskommunisternas" Sverige till sina entrepenördrömmars diktatur.

När Johan Staël von Holsteins utsågs till ledamot i Statens kulturråd fanns många invändningar från landets opinionsbildare. De flesta handlade om hans undermåliga kunskaper för att kunna klara uppgiften. Under sina tio månader som ledamot har han också skapat en hel del rabalder i debatten. I veckan har han dock ihärdigt hävdat att han inte blivit petad eller att kritiken ligger bakom avhoppet.

För en gångs skull låter han faktiskt trovärdig. Inkubatorfirman Iqube vill expandera utomlands och Vd von Holstein vill starta ett asienkontor i just Singapore. "Om jag får ett okej från styrelsen kommer jag själv att sätta upp kontoret", sa han tidigare i höstas till Veckans affärer. Vid presskonferensen om sitt avhopp i onsdags berättade också Staël von Holstein för författaren och redaktören Åsa Linderborg att han kanske ska flytta till Singapore. Därefter erkände han att fru och barn redan är på plats.

I somras var Staël von Holstein på en entrepenörsmässa i Singapore. Lovorden till premiärministern och landet visste inga gränser i hans krönika i Metro den 12/8. "Där är rent, snyggt, tryggt, roligt, geografiskt väl placerat, bra miljö, serviceorienterat och fantastiskt helt enkelt. Vi västerlänningar utgår alltid från att allt vi gör här är rätt och bäst, det kanske inte alltid är så."

Staël von Holstein kallar ofta sina meningsmotståndare för "rödvinskommunister", oavsett om de dricker rödvin eller är kommunister. Syftet är förstås att peka ut motståndarna som auktoritära och frihetsförnekande i största allmänhet. Men när denna självutnämnda frihetskämpe pekar ut Singapore som sitt samhällsideal vet man inte om man ska skratta eller gråta. Singapore är en diktatur och enligt Amnestys årsrapport växer kritiken mot förtrycket.

Och nu läser jag att kvasifascisten Linda Skugge önskar få ersätta Staël von Holsteins plats i Kulturrådet. Vojne, vojne! Sveriges rödvinskommunister torde ha långtgående planer på att gå i landsflykt till det roliga, geografiskt väl placerade och serviceorienterade Kuba…

Comments Closed

Kommentarer är stängda.