Arkiv

SD är höger, so what?

UR ARKIVET. "Sverigedemokraterna är i allt väsentligt ett vänsterparti" skrev Niklas Ekdahl i sin krönika på DN:s ledarsida i söndags.

Under veckan har debatten rasat kring det främlingsfientliga partiets ideologiska hemhörighet och landets vänster- och högerläger har bollat SD likt en het potatis mellan varandra. Som om Jimmie Åkesson och hans anhang stoppas av rätt etikettering.

Visst. SD är i allt väsentligt ett högerparti. Men det vore mer klädsamt ifall den svenska vänstern inte ensidigt fokuserade på det utan såg sin egen roll i högerpopulismens framgångar. Veckans arkivartikel handlar om att såväl Alliansens individualism som Sverigedemokraternas protektionism i grunden handlar om en anpassning till välförankrade arbetarrörelsevärderingar. 

Läs mer: 

Politikens Jehovas vittnen och Alliansens kundrelationer

 

Comments Closed

Kommentarer är stängda.