Arkiv

Kampen för champagnefrukostens legalisering

I vår kungliga huvudstad rasar en ideologisk strid om liberaliserade regler kring champagnefrukostar.


I Stockholm liksom i många andra städer i landet får alkohol inte serveras på krogen före klockan 11. Nu har dock anrika Grand Hôtel beviljats ett undantag och får sälja vin redan från klockan åtta. Huvudanledningen verkar enligt DN vara just möjligheten att få dricka champagne till frukost.

På första maj skrev jag om min familjs tradition med champagnefrukost (alkoholfri cider till ungarna förstås) på arbetarnas högtidsdag. Nu skulle jag i och för sig gärna se ett undantag i undantaget så att Grand Hôtel inte kan servera just på första majs morgon vilket vore direkt stötande. Annars är det en trevlig start på dagen som jag gärna unnar de bättre stånden vilka väl vanligtvis är de som kvartar på Grand Hôtel.

Men de socialdemokratiska och miljöpartistiska dysterkvistarna i tillståndsutskottet verkar inte tycka att det någonsin finns anledning till champagnefrukost. Miljöpartisten Stefan Nilsson ”varnar för ökade risker för människor med alkoholproblem om krogar får möjlighet att servera alkohol längre tid på dygnet.”

Utskottets ordförande, moderaten Peter Lundén, ser dock nygifta och nyblivna nobelpristagare som två kategorier av hotellgäster som borde kunna unna sig ett glas bubbel även i arla morgonstund. Men motargument i den ideologiska striden lär inte saknas.

För det första lär nog de flesta bättre hotell redan tidigare gjort undantag för nygifta par. Om inte annat genom att förstärka bröllopssviternas minibarer med champagne. För det andra är nobelpriset som bekant ju inte alltid nåt att fira utan blir inte sällan en belastning. ”En jävla katstrof” sa ju senast häromdagen litteraturpristagaren Doris Lessing då hon efter priset inte längre kan arbeta utan måste ställa upp i en massa intervjuer. Hon kanske till och med lägger ner romanskrivandet helt.

Hur som helst kan vi nog vara säkra på en sak. Grand Hôtel är bara början. Kampen fortsätter.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.