Klimatförnekarna måste ha utomjordiska kontakter

Sune hette en lärare på mitt gymnasium. Sune var lite av småstadskändis. Han var schackspelare på elitnivå och hans signatur syntes ofta under arga insändare i lokaltidningarna. Oftast handlade de om hans två hjärteämnen – tobakens skadeverkningar och USA:s vidriga utrikespolitik.

Inget fel med detta. Rökningen och USA-imperialismen är två onda ting som förtjänar att duktigt belysas. Men Sune började se större sammanhang i tillvaron och snart skulle hans samhällsengagemang utvidgas…

1989, under mitt sista år på gymnasiet, kom Sunes första tryckta bok: Fantastiska resor med UFO: besök hos utomjordiska civilisationer. Nu var han budbärare för högre intelligenser och började snart  varna för den ”sionistiska maffians” försök att i hemlighet tillskansa sig världsherravälde.

Har tänkt lite på Sune denna vinter. För varje ny vetenskaplig rapport om den globala uppvärmningen så verkar klimatförnekarna bli allt mer desperata.  

Susanna Popova, högerkolumnist som flitigt nöter TV-sofforna, har dock hittat tröst för ”visserligen kommer fler dö av värme än idag. Men färre kommer dö av kyla, så sammantaget kommer färre att dö, netto och globalt”.

Jo, tjena. Klimatkatastroferna orsakade av den globala uppvärmningen är på många ställen inte längre ett framtida skräckscenario. Hundratusentals offer har redan skördats av cykloner, översvämningar och torka. Och hur många dör egentligen av kyla varje år?

Annars kan man ju försöka se positivt på utvecklingen. Som nyhetsmagasinet Newsweek. Förra våren publicerade de ett temanummer om de möjligheter som uppvärmningen för med sig. Som att man på ett isfritt Arktis kan borra efter olja, att vin kan odlas ända uppe hos oss i norra Europa och så det bästa – när öknen täcker Botswana kan turistindsutrin få ett uppsving genom att locka till snowboardåkning på sanddynorna!

Men å andra sidan är nog hela klimathotet en bluff! KTH:s professor Peter Stilbs menade i Svenska Dagbladet strax innan jul att en stor del av ”planetens invånare nu tycks ha hjärntvättats” att tro på den globala uppvärmningen. Allt för att våra folkvalda ska ”kunna skapa handlingsplaner och manipulera massorna”.

Om det inte är den sionistiska konspirationen eller utomjordningarna som först når världsherraväldet antar jag.

Några år in på nittiotalet dök Sune åter upp i mitt liv. I min TV. Tillsammans med Mr Methane, den brittiska pruttkonstnären, var han en av Robert Aschbergs återkommande gäster i hans pratprogram på TV 3.

Numera menar Sune att han är en reinkarnation av den berömde romantiske poeten Shelley.