Arkiv

Folkhemsfixare bor inte i palats

Fredrik och Filippa. Sagerska palatset eller villan i Täby? Sveriges blivande statministerpar måste inom närmaste tiden välja bostad åt sig och sina tre välartade. Men borde inte svaret vara givet för dessa två framträdande representanter för Sveriges ”nya arbetarparti”, folkhemmets reformatörer?

Nej, de flesta arbetare bor förstås inte i villaidyllen men likväl är drömmen om den idag mer eller mindre klassöverskridande. Media svämmar över av köksöar, braskaminer, verandor, gillestugor och grillplatser och överallt dyker den ständige Ernst upp i oklanderliga snickarbrallor, alltid redo med hammaren. Och visst är väl Reinfeldt i mångt och mycket en politikens Kirschteiger. En ledare med fickorna fulla av sunt förnuft och med en aura av helyllesvensk ödmjukhet och modern karlakarl.

Ja, Fredrik Reinfeldt är som klippt och skuren ur en Ikeakatalog för det nya folkhemmet – fixarsverige. Ett Sverige där pensionssparandet, friskolorna, psykiatrireformen, de individuella lönesättningarna, utförsäljningarna och avregleringarna bara var början. I Fredrik Reinfeldts Sverige kommer ökade motprestationer krävas av de arbetslösa liksom fortsatt differentiering av skolorna och än mer individanpassade försäkringssystem.

”Fixa det för sig”  är den blågula nationens nya motto vilket ju är mer könsneutralt och modernt än det gråsossiga ”Bra karl reder sig själv”.

Och Fixar-Fredrik är förstås en modern man, en skötsam arbetare för 2000-talet, och följaktligen fenomenal på att städa och diska. Det har Filippa vittnat om i en rad intervjuer. Förvisso har de barnflicka och städfirma. Men ändå. En statsminister som inte backar för att rycka ut med dammsugare och diskborste när det kniper är något helt annat än de arbetsskygga högerspöken från Öfvre Östermalms palatsliknande lägenheter, vilka vi brukade förknippa med Moderata samlingspartiet.

Sedan har vi det här med sex. Förr var det inget man talade om högt. Men behöver jag säga att Filippa är en modern kvinna som inte backar för att kräva tillfredsställelse av självaste statsministern för att bota sitt ständiga kåtslag. Eller, hrm…, Filippa har visst ”älskog”  som sin ”hemliga last”, som hon själv uttrycker det i Expressen. För att vara en som kämpar mot sin blyghet verkar rikets nya första dam ganska öppen om sina hemliga laster kan jag tycka.

”Det måste en gång bli så, att klassamhällets avlöses av folkhemmets Sverige”.
Per-Albin Hanssons bevingade ord under remissdebatten 1928. Idag är folkhemmet avreglerad, individualiserad och flexibel och förvillande lik just det där samhället som det skulle avlösa. Alla får vara med på sin egen nivå på den stege vars lägsta trappsteg kommer sitta högt ovanför samhällets verkliga olycksbarn.

Men för de som lyckas fixa det för sig finns tryggheten i en villa i Täby med löften om myspysiga grillkvällar med barnen och ett löpsedels-lyckligt sexliv.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.