Arkiv

En vit jul

Jul och vinterovädret som svept in över Sverige och Europa är på allas läppar. Men oredan i trafiken är inget mot det kaos terrornätverket al-Qaida utlovat under helgerna.

Mitt Malmö ståtar i vitaste skrud. Men till denna prakt bör judar inte söka sig varnar nu Simon Wiesenthal Center. Anledningen är de antisemitiska provokationer som medlemmar av judiska organisationer utsatts för. När tidningarna i början av året rapporterade att judar flyr vår mångkulturella stad så mailade jag en ung judisk bekant i stan. Jag ville väl inte tro att situationen var så allvarlig. Vi spelade i samma innebandygäng men han hade inte synts till på träningarna under senaste tiden. Han kunde dessvärre bekräfta mediebilden. Det visade sig nämligen att han redan flyttat till Israel och ”är mer rädd att gå på gatorna i Malmö än att en raket ska komma ner på huvet”.

Den kyliga vintern har som sagt även drabbat delar av kontintenten. Exempelvis Rumänien. I ett julpyntat enplanshus några mil utanför Bukarest bor Elena och Vasile. Inför världspressen bläddrar de i fotoalbumen med släktbilder och försöker förstå. Det kära barnbarnets make har nyligen sprängt sig själv i julrushen, nära en annan huvudstads främsta gågata. Likt segaste knäck som fastnar i tänderna vill inte bilderna på familjefadern från Tranås och den rödfärgade snön kring hans kropp lämna det lilla landet i norr.

I ett igensnöat Helsingborg, där SJ ställt in många avgångar senaste tiden, antar jag att stadens son Björn Söder kommer fira jul på ett högst traditionellt vis. Konservativ och kristen som han är. Sverigedemokraternas partisekreterare menar, med anledning av den mislyckade terroristen från Tranås, att det är dags att bekämpa ”Islam på samma sätt som vi bekämpat nazismen och kommunismen.” Om man är cynisk skulle man tro att Söder och hans gelikar redan fått klappen högst upp på sina önskelistor. En riktig smällkaramell som de kan nyttja duktigt för sina syften.

I deras önskningar om civilisationernas krig bespottar den sortens högerkristna julens budskap om frid och krubbans hopp om framtid. Inte identiska men i en grundläggande mening snarlika Israels propagandister vilka i dagarna beslagits med manipulationer av filmerna när de nio fredsaktivisterna från Ship to Gaza mördades. För även om varken de eller de högerkristna känner sig tvingade att rekrytera några självmordsbombare är de profeter av samma skrot och korn. ”Det är vi mot dom och Du kan göra skillnad” som de extremistiska predikanterna i brittiska Luton sa till en ung familjefar innan han flyttade till Tranås.

Vintervädret är förstås nu det stora ämnet bland facebookvännerna. Häromdagen såg jag att min judiska bekant lagt upp nya foton på sajten. Han gör nu sin israeliska värnplikt och på bilderna poserar han i militärkläder och automatkarbin. Han har precis placerats på ockuperat område. I sin statusuppdatering suckar han över att vintern samma dag svept in över landet, över trakterna där julens berättelser utspelar sig.

Publicerad i HD den 23/12

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

3 comments to En vit jul

  • Kieran Casey

    Hej Stefan, har någon kollat statistiken hos polisen om anmälda brott mot judarna i malmö. Det är för kasst om folk hotas men det är lika kasst om det är ett utslag av hysteri och propaganda. Ofta när man läser om Malmö i utländsk media man känner inte igen staden. K

  • 2009 fördubblades antalet anmälda antisemitiska brott i Malmö, till 79 stycken. 2010 är ju inte slut än men om jag inte minns fel så verkar det som om antalet anmälningar kommer att minska något i år.

  • Jag har börjat skriva om restauranger och hotell i vår fina stad Helsingborg. Vill ni får ni gärna recensera något hotell eller restaurang.